Margriet logo
null Beeld

Krijg je sneller rimpels van de computer?

We turen er uren naar: het scherm van een computer, laptop, smartphone of tablet. Maar welk effect heeft dat eigenlijk op ons gezicht? 

Weleens gehoord van de term 'computerface'? Wij in elk geval niet, tot we een verontrustend artikel in de Daily Mail lazen. Hierin voorspelt een cosmetisch chirurg en botoxspecialist uit Londen dat jonge mensen sneller last krijgen van vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, zoals diepe fronsrimpels en kraaienpoten, omdat we steeds vaker en langer naar een of ander scherm staren. En wat doen we vaak ongemerkt terwijl we geconcentreerd bezig zijn? Juist. We fronsen.

'Hoe meer je fronst, hoe sneller de fronsrimpel ontstaat'

"Als mijn cliënten op mijn advies een spiegel op hun bureau zetten, schrikken ze vaak van het boze gezicht dat naar ze terugkijkt als ze aan het werk zijn," aldus de botoxspecialist in de krant. "En hoe meer je fronst, hoe sneller je een fronsrimpel kunt ontwikkelen."

Uv-straling uit je smartphone?

Slik. Toch maar even een spiegeltje erbij pakken. Maar terwijl we in onze tas graaien, vraagt een collega zich nóg iets af: zou het lícht van het beeldscherm ook kwaad kunnen voor je huid? Help! We pakken de telefoon en bellen de Nederlandse huidonderzoeker Frank de Gruijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De Gruijl, die onderzoek doet naar de effecten van uv-straling en licht op de huid, stelt ons gerust. "Voor het licht dat uit je computerscherm, laptop en smartphone komt, hoef je niet bang te zijn. Tegenwoordig zijn het allemaal LED en LCD-schermen en die bevatten geen schadelijke uv-straling."

Oude beeldschermen

Maar heb je thuis of op je werk nog een oude beeldbuis staan? Dat soort schermen produceren wél wat uv-straling. De schadelijke uv-B-straling, waar je huid van kan verbranden, kan niet door het glas van het beeldscherm heen. Er zouden wel 'kleine hoeveelheden uv-A' uit kunnen komen, volgens De Gruijl. Dit licht kan huidveroudering veroorzaken. Toch zijn deze hoeveelheden 'verwaarloosbaar', aldus de huidonderzoeker.

Droge ogen

Zelfs voor gevoelige ogen kan het licht van een computer- of smartphone-scherm geen kwaad, legt hij uit. De reden dat we soms droge, geïrriteerde ogen krijgen als we lang naar een beeldscherm kijken, is simpelweg dat we onder het turen minder vaak met onze ogen knipperen.

Wakker liggen van je laptop

Er is wel iets ánders met het licht uit je laptop of smartphone aan de hand: het is overwegend bláúw licht. En dat remt de aanmaak van melatonine meer dan welke andere kleur licht (of eigenlijk straling) dan ook. "Daarom kun je beter niet tv kijken of whatsappen vlak voordat je naar bed gaat," weet De Gruijl. Bovendien: als we geen oog dichtdoen, kijken we de volgende dag nog moeilijker naar ons beeldscherm, waardoor het fronsen en de kans op rimpels alleen maar toenemen. Al is de huidonderzoeker daar niet van overtuigd. "Er is nooit goed onderzocht of mensen die veel computerwerk doen, daadwerkelijk meer rimpels hebben dan anderen. Ik denk ook niet dat ik meer frons voor een computerscherm, niet meer dan in een gesprek of tijdens het lezen van een boek of krant."

Tips om je huid (en nek) te beschermen

Hoe dan ook, wie het zekere voor voor het onzekere wil nemen: met deze tips houd je huid én lichaam gezond.

- Pauzeer regelmatig tijdens het werk: sta op en maak een korte wandeling, bijvoorbeeld naar het

koffiezetapparaat of naar die ene collega.

- Doe regelmatig eenvoudige rek-en strekoefeningen achter je bureau, ook om een tabletnek te voorkomen. Kijk bijvoorbeeld twintig seconden naar het plafond om je achterste nekspieren te ontlasten.

- Pas je werkplek aan, zodat je niet telkens naar beneden hoeft te kijken.

- Zet een spiegel naast je computerscherm, zodat je kunt zien of je veel fronst tijdens het werk.

- Gebruik een hydraterende dagcrème met een SPF van minstens 15.

- Drink genoeg water.

- Verschuif 's avonds de kleur van je beeldscherm naar het rode spectrum, die kleur heeft minder impact op je melatonine-aanmaak. Sommige schermen hebben die mogelijkheid ingebouwd, maar er bestaat ook gratis software waarmee je dit kunt regelen, zoals f.lux. Deze tool laat je scherm automatisch roder kleuren tegen de tijd dat de zon ondergaat.

Bron | ZDNet.be, WritingandWellness.com

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden