null Beeld

Kan het kwaad om de haartjes bij je tepels te epileren?

Veel vrouwen trekken ze eruit: de (donkere) haartjes bij hun tepels. Maar is dat wel zo verstandig?

Dermatoloog Antoni Gostynski van het Maastricht UMC+ geeft antwoord op deze vraag.

Haartjes rond de tepels 'heel normaal'

"Haren rondom de tepels zijn heel normaal", stelt de dermatoloog ons gerust. "Zowel bij mannen als bij vrouwen." Wel kan de ene persoon er meer last van hebben dan de ander, weet Gostynski. Zo wordt de hoeveelheid tepelhaar onder meer hormonaal bepaald en kan dit veranderen tijdens de puberteit, een zwangerschap of in de overgang. Bij zwaar overbehaarde tepelhoven en andere lichaamsdelen, ook wel hirsutisme genoemd, kan er sprake zijn van een hormonale disbalans. "Vaak gaat dit gepaard met een onregelmatige cyclus." Bij twijfels: bespreek het even met je huisarts.

Trekken beter dan scheren

Wil je toch liever gladde tepelhoven? Dan kun je volgens Gostynski gerust je pincet pakken. "Er is geen reden te bedenken waarom het uittrekken van haren uit de tepelhof schadelijker zou zijn dan het uittrekken van haren elders op het lichaam, zoals de wenkbrauwen. Dit wordt natuurlijk ook al decennia gedaan." Het epileren van de haren verdient zelfs de voorkeur boven scheren. "Uittrekken geeft doorgaans minder schade, omdat er bij scheren kleine wondjes kunnen ontstaan. Na epileren komen de haartjes ook meestal minder snel terug." In 'zeer zeldzame gevallen' kunnen teruggroeiende haartjes wel ingroeien in de huid en tot een kleine ontsteking leiden. Dit is niet ernstig, stelt de dermatoloog gerust. "Maar het kan wel pijnklachten geven."

Moedervlek

Hoe zit het met moedervlekken? Je hoort wel vaker dat het gevaarlijk is om daar haren uit te trekken. Klopt dat of valt het allemaal reuze mee? Lees hier het antwoord.

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden