null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kan een streepjesshirt hoofdpijn veroorzaken?

Het streepjesshirt, we zijn er dol op. Het staat fris, is tijdloos en kan overal bij. Neem nou de Bretonse streep, altijd goed en chic in al zijn eenvoud. Een topper, zou je zeggen. Alleen blijkt uit onderzoek dat er een minpuntje kleeft aan het dragen van zo'n shirt. Degene die ernaar kijkt, zou er hoofdpijn van kunnen krijgen. Ja, echt. Maar hoe groot is die kans?

Eerst even een stukje historie over het streepjesshirt. De Bretonse streep danken we aan de Franse matrozentrui, oftewel la marinière. De strepen van deze matrozentrui dienden eind negentiende eeuw als inspiratie voor de eerste badmode. Ook modeontwerpster Coco Chanel was dol op de streep, die haar in het eerste kwart van de twintigste eeuw inspireerde om stijlvolle vrijetijdskleding voor vrouwen te maken. De trui-met-streep bleef populair in de modewereld (met dank aan Jean-Paul Gaultier in de jaren tachtig) en veroverde vervolgens Hollywood.

Hoofdpijn met een streepje

Kortom, de Bretonse streep is onverminderd geliefd. Hoewel... niet bij iedereen. Onderzoekers van onder andere het UMC Utrecht hebben een link gevonden tussen het kijken naar parallel liggende strepen en hoofdpijn. Voor het onderzoek, dat gericht was op epilepsie, werden kleine elektroden op de hoofdhuid van proefpersonen geplaatst. Door middel van deze elektroden kon de hersenactiviteit van de deelnemers in de gaten worden gehouden terwijl zij naar bepaalde beelden keken. Zo ontdekten de onderzoekers dat het kijken naar strepen een toename van zogenaamde ‘gamma-oscillaties’ in de hersenen veroorzaakt. Dit zijn een soort golven in de hersenen die gepaard gaan met hoofdpijn.

Strepen in het interieur

Ook het kijken naar parallel liggende strepen op de muur of in bijvoorbeeld een hekwerk kan hoofdpijn en andere klachten geven. "Onze bevindingen duiden erop dat het bij het ontwerpen van gebouwen belangrijk kan zijn om dit soort visuele patronen te vermijden. Ze kunnen ongemak, migraine of zelfs toevallen veroorzaken," stelt mede-auteur van het onderzoek Dora Hermes van het UMC.

Geen streepjesshirt meer?

Maar betekent dit dat we nu massaal het streepjesshirt uit onze kledingkast moeten weren en dat interieurontwerpen moeten worden aangepast om ervoor te zorgen dat anderen er geen last meer van kunnen hebben? Nieuwssite nu.nl ging op onderzoek uit om de berichtgeving over het onderzoek te factchecken en sprak met onderzoeker Dora Hermes.

Volgens haar is het, als je gevoelig bent voor licht, inderdaad mogelijk dat je van streepjes hoofdpijn kunt krijgen. En het is bij heel gevoelige mensen dus ook mogelijk dat een streepjesshirt voor die klachten zorgt. Dat hangt wel af van het shirt, zwarte strepen op een wit shirt zullen eerder een effect hebben dan lichtgrijze. En smalle strepen kunnen als meer vervelend worden ervaren dan heel brede.

Hoofdpijn krijgen door strepen is dus mogelijk, maar bij slechts een klein gedeelte van de bevolking. De meerderheid van de mensen zal geen klachten krijgen van streepjesshirts.

En hoe zit het dan met mensen die lijden aan epilepsie? Volgens Hermes kunnen vooral strakke strepen waarbij het contrast hoog is, zoals zwart-witte strepen, voor een aanval zorgen. "In het dagelijks leven kunnen bijvoorbeeld lamellen, hekwerken en radiatoren dit soort hersensignalen veroorzaken. Bij mensen die echt heel gevoelig zijn, zoals kinderen met ernstige lichtgevoelige epilepsie, zou je inderdaad ook op je kleding moeten letten." In de buurt van een klein gedeelte van de mensen met epilepsie kan je dus voor de zekerheid beter geen streepjesshirt dragen, concludeert nu.nl.

Bronnen | cell.com, esquire.com, glamour.nl, nu.nl, Wikipedia

Foto | iStock

Ook interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Handig: zó verwijder je in een handomdraai glitternagellak van je nagels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden