Margriet logo
Karen van ede over talkpoeder Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Is talkpoeder kankerverwekkend? Beauty-expert vertelt

Het gonst al een tijdje op internet, vooral TikTok: talkpoeder zou slecht zijn voor de gezondheid en zelfs kanker veroorzaken. Talkpoeder zit volop in cosmetica. Moeten we ons zorgen maken? Margriets beautyexpert Karen van Ede vertelt hoe het écht zit.

Talkpoeder heeft in de Verenigde Staten een slechte naam gekregen door een rechtszaak tegen multinational Johnson & Johnson, bekend van merken als Johnson Baby en Neutrogena. In het talkpoeder dat in veel van hun producten zit zouden sporen van asbest gevonden zijn. In de HBO-serie Not so pretty werd talkpoeder onder de loep genomen en via internet - met name TikTok - deed het nieuws razendsnel de ronde. Maar zonder al te veel research.

Babybilletjes

Talkpoeder zit in veel cosmeticaproducten omdat het zacht maakt of opdikt, bijvoorbeeld in bodylotions en crèmes. Gezichtspoeders en oogschaduw bestaan voor een groot deel uit talk, net als droogshampoos. Dat kan zowel talkpoeder zijn van een wit zacht mineraal als in het lab gefabriceerde talk. Het zit ook in cosmetica omdat het vocht en vet absorbeert en zorgt dat producten lang op de huid blijven. Babybilletjes worden er vaak mee ingepoederd. Natuurlijk hoort er in talk geen asbest te zitten, want asbest is kankerverwekkend.

Talkpoeder rond de vulva

In de Verenigde Staten wordt talk door vrouwen gebruikt rond de vulva, om de boel droog te houden, en daar zit het ook in maandverband (in Europa niet, zie www.waarzitwatin.nl). De rechtszaak tegen Johnson & Johnson betrof een vrouw die jarenlang talkpoeder gebruikt had rond haar genitaliën en overleed aan eierstokkanker. Het bedrijf hield in 2022 op met het wereldwijd verkopen van (baby)talkpoeder uit angst dat duizenden claims zouden volgen. Als vervanger wordt nu babypoeder op basis van maispoeder gemaakt.

Gewoon veilig

Moeten we ons zorgen maken over talkpoeder? Heleen Kibbelaar is cosmetisch wetenschapper en heeft een eigen platform op Instagram @sciencemeetscosmetics. Zij verklaart: ‘Die angst voor talkpoeder is ontstaan door de rechtszaak in Amerika. Maar bewezen zijn de claims nooit. De cosmeticawetgeving is erg streng. Het is aan de producent om ervoor te zorgen dat talk puur is. Ik ga ervan uit dat je talkpoeder hier gewoon veilig kunt gebruiken. We gebruiken het al heel lang, er zijn dus veel gebruikersdata. Een link tussen talkpoeder en negatieve gezondheidseffecten is niet bekend.’

Strenge regels

Gebruik je (veel) producten waar talk in zit, koop ze dan van Europese merken die transparant zijn over waar hun grondstoffen vandaan komen. In Europa moeten fabrikanten van cosmetica aan veel meer wetten en regelgeving voldoen dan in Amerika en van elk product een dossier aanleggen met hierin ook de veiligheidsbeoordeling, gemaakt door specialisten. Alle verboden en gereguleerde stoffen staan op lijsten in een bijlage van de cosmeticawet. Een producent hoeft niet te wachten op goedkeuring, het dossier wordt gecontroleerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) zodra een product op de markt is. De overheid ziet er streng op toe dat producten aan de wet voldoen om zo de consument te beschermen. Producten kunnen teruggeroepen worden als ze niet aan de eisen voldoen. Wie producten importeert uit het buitenland moet aan dezelfde strenge regels voldoen en is verantwoordelijk voor de veiligheid van een product.

Talkpoeder in make-up

En talk in make-up? Ter geruststelling is het goed om te weten dat de Amerikaanse keuringsdienst, de FDA, als steekproef vijftig cosmeticaproducten heeft getest op asbest, maar deze stof in geen van de gevallen heeft teruggevonden. Als je poedermake-up wil vervangen, gebruik dan crèmeproducten. Er zijn prachtige vloeibare blushes, bronzers en oogschaduw. Maar en masse poedermake-up weggooien zoals door Amerikaanse TikTokkers werd gedaan is onzin, en niet bepaald duurzaam.

Met talkpoeder

Make-up op poederbasis bevat vaak talk. Zo bestaan de oogschaduwpaletten van de Hema er grotendeels uit, maar het is ook het hoofdingrediënt in Charlotte Tilbury’s Airbrush Flawless Powder en in de All About Matte gezichtspoeder van Essence. Weleda Babypoeder bestaat voor een groot deel uit talk, de andere ingrediënten werken verzorgend. Het Natrue kwaliteitslabel garandeert de kwaliteit van het poeder dat voor 95 procent biologisch is.

Zonder talkpoeder

In veel producten worden alternatieven gebruikt voor talk. Zo bevat de droogshampoo van Rituals plantaardig zetmeel in plaats van talk. De droogshampoos van Authentic Beauty Concept, Ouai en Elvive Dream Lengths bevatten rijstzetmeel in plaats van talk. Chanels Poudre Universelle zit Silica in plaats van talk.

Karen van edeGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden