null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Is pus dat uit een puistje komt besmettelijk?

Uit een onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts blijkt dat meer dan de helft van de 1028 deelnemers denkt dat pus uit een puistje besmettelijk is. Ruim een kwart van de mensen gaf (voor de coronapandemie) iemand met een puistje op zijn of haar gezicht daarom liever geen zoen. Maar klopt die opvatting wel of kan pus uit een puistje helemaal geen kwaad? 

We leggen het je uit.

Is pus uit een puistje besmettelijk?

We hebben goed nieuws: pus uit een puistje is niet besmettelijk. Dermatoloog Marjolein Leenarts legt uit dat je hier geen nieuwe pukkels door kunt krijgen en dat je iemand met een puistje dus zonder problemen een zoen kunt geven (als de coronapandemie weer voorbij is).

Niet uitknijpen

Toch betekent dat niet dat je een puistje zonder zorgen kunt uitknijpen. Het pus dat hieruit komt zal geen nieuwe pukkels opleveren, maar je kunt de boel hiermee wel verergeren. Leenarts legt uit dat als je op een puistje drukt, je niet alleen de talg naar buiten drukt, maar dit ook dieper in de huid duwt. Zodra talg buiten de talgklier in de huid komt, dan kan er een ontstekingsreactie ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt een puistje daarom echt het beste met rust laten.

Lees ook: Puistjes op latere leeftijd: wat kun je ertegen doen?

Misvatting over de zon

Veel mensen denken dat zon goed helpt tegen puistjes en acne. Ook dat is volgens Leenarts een misvatting. Doordat de huid een kleurtje krijgt, worden roodheid en ontstekingen minder zichtbaar. Maar volgens de dermatoloog is er geen wetenschappelijk bewijs dat de zon echt je onzuiverheden zou wegnemen. De zon kan zelfs voor meer puistjes zorgen. Dat komt doordat de hoornlaag van je huid dikker wordt door de zon. Hierdoor ontstaan er makkelijker mee-eters. Dit is vaak het begin van een ontsteking. De dermatoloog ziet vooral na de zomer dat patiënten meer last hebben van acne. Heb je snel last van onzuiverheden of acne? Dan kun je de felle zon dus beter vermijden.

Bron | Editie NL, Drs Leenarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden