Margriet logo
null Beeld

Ingrediënten in make-up: waar moet je op letten?

Vaak gooien we gedachteloos een mooie lippenstift in ons

winkelmandje, zonder te kijken naar wat er eigenlijk allemaal in zit. Toch is

het belangrijk om je bewust te zijn van de ingrediënten in make-up: niet alleen

voor je eigen gezondheid, maar ook voor die van het milieu.

We leggen uit hoe je wijs wordt uit al die chemische en

wetenschappelijk klinkende ingrediënten.

Synthetische en natuurlijke make-up

Er zijn twee soorten cosmetica verkrijgbaar: synthetische en natuurlijke. Synthetische make-up houdt in dat de ingrediënten gemaakt zijn door mensen, en natuurlijke make-up houdt in dat de ingrediënten afkomstig zijn uit de natuur

. Toch hoeft het ene niet beter te zijn dan het andere: ook in de natuur komen stoffen voor die schadelijk voor mensen kunnen zijn en allergische reacties op kunnen roepen. Denk maar eens aan giftige planten en vruchten. Beide vormen van cosmetica worden op dezelfde manier getest en keurmerken van veiligheid gegeven.

Voordelen van natuurlijke make-up

Wat zijn dan de voordelen van natuurlijke cosmetica, die toch vaak prijziger zijn dan ‘gewone’ cosmetica? Die zitten hem vooral in het milieu. Natuurlijke cosmeticaproducten zijn minder belastend, omdat de ingrediënten biologisch afbreekbaar zijn. Bij het maken van chemische stoffen voor synthetische make-up komen veel gifstoffen vrij die slecht zijn voor het milieu.

Daarnaast wordt natuurlijke cosmetica vaak op een milieuvriendelijke manier verpakt en wordt het niet op dieren getest, omdat natuurlijke cosmeticamerken voor een betere wereld in het algemeen staan. Natuurlijke cosmetica is te herkennen aan één van de speciale keurmerken, zoals BDIH en Cosmebio. Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kun je alle keurmerken vinden.

Lees ook

Dít effect heeft dagelijks make-up dragen op de gezondheid van je huid

Schadelijke stoffen in make-up

De meeste cosmeticamerken in je plaatselijke drogist zullen echter synthetische merken zijn. Is zoiets gevaarlijk? Het is inmiddels bekend dat veel make-upproducten schadelijke stoffen bevatten. Zo zit er in lippenstiften vaak lood. Eyeliners en concealers bevatten vaak cadium. In poeder en rouge zit nikkel, in bronzer en oogschaduw beryllium en in mascara en foundation regelmatig arsenicum. Toch hoef je je niet meteen zorgen te maken: vaak is de concentratie van deze ingrediënten zo klein, dat het niet direct schadelijk is voor je gezondheid.

Cosmetica op dieren getest

Ook synthetische make-up moet voldoen aan strenge richtlijnen en mag alleen op de markt gebracht worden als het veilig is. Ben je bang dat bepaalde cosmetica op dieren zijn getest? Daar hoef je je in Nederland geen zorgen om te maken: het is vanaf 1997 al verboden om op dieren te testen, en sinds 2013 geldt er in heel Europa een test- en handelsverbod voor cosmetica die op dieren getest is.

Wel moet je oppassen wanneer je make-up uit het buitenland besteld, bijvoorbeeld op websites als AliExpress. Daar heb je vaak geen garantie dat de producten dierproefvrij zijn.

Waar moet je op letten?

Heb je een gevoelige huid, of wil je in het algemeen niet te veel ‘troep’ op je gezicht smeren? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten bij het aanschaffen van cosmetica.

  • Hypoallergeen: als er ‘hypoallergeen’ op het etiket staat, hoeft dit niet te betekenen dat het een honderd procent veilige keuze is. Hypo staat voor ‘minder’ en niet voor ‘helemaal geen’. Hypoallergene producten kunnen dus nog steeds reacties veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn, de kans is alleen wel kleiner.
  • Alcoholvrij: alcohol zit vaak in cosmetica als conserveringsmiddel. Het is echter wel een agressief ingrediënt en kan een irriterende werking hebben op de huid. Het kan uitdrogen of een vette huid juist extra vet maken.
  • Parfumvrij: voor parfum in cosmetica geldt hetzelfde. Parfum kan uitdrogen en irriteren, en parfumvrije cosmetica is daarom vaak een betere keuze.
  • pH-neutraal: als iets pH-neutraal is, heeft het product dezelfde pH-waarde (zuurgraad) als de huid. Hierdoor worden de natuurlijke beschermwaarden van de huid niet aangetast.
  • Antioxidanten: deze worden soms aan cosmetica toegevoegd om de huid te beschermen.
  • Ceramiden: dit zijn moleculen die van nature in de huid aanwezig zijn, en die voor een deel verantwoordelijk zijn voor de structuur het functioneren van de huid. Soms worden deze aan cosmetica toegevoegd om de natuurlijke ceramiden in de huid te ondersteunen: dit komt met name voor in producten tegen huidveroudering.
  • Collageen en elastine: dit zijn ook twee stoffen die je huid van nature aanmaakt en die ervoor zorgen dat je huid zijn elasticiteit behoudt. Hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je aanmaakt, waardoor er rimpels ontstaan. Als er in cosmetica collageen en elastine zit, doen deze je huid dus strakker en egaler lijken.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Natuurlijkzuiver.nl, Ncv-cosmetica.nl, Femmemagazine.nl

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden