null Beeld

‘Ik zou willen dat ik diep tevreden was met mijn kop en lijf, maar ik voel het niet’

Neem een foto van me, laat hem zien en ik denk op slag: afschuwelijk. Laat me over tien jaar diezelfde foto zien en ik denk: goh! Toen zag ik er nog best goed uit!

Met mij komt het dus niet meer goed. Ik zou willen dat ik ten diepste tevreden was met mijn kop en mijn lijf, maar ik voel het niet. Als ik rijk was, had ik allang iets gedaan aan mijn kaaklijn en mijn halslijn. Maar ik vind het spuugduur en ook nog een keer doodeng, dus het komt er niet van.

'Na lang sparen heb ik een plastische ingreep laten doen'

Voor de ingreep die ik voor ogen heb, betaal ik een kleine zesduizend euro. Dat is een bedrag dat ik niet zomaar in mijn onderbroekenla heb liggen. Even de bekentenissen in duiken dan maar. Een jaar of tien geleden heb ik na lang sparen een plastische ingreep laten verrichten. Ik heb mijn buik laten corrigeren. Een enorme ingreep, maar het was dan ook een enorme buik, uitgezakt na drie zwangerschappen en met striae tot onder mijn borsten. Die striae zitten nu netjes onder mijn navel, die ze er weer handig in terug hebben genaaid. Ik ben nog elke dag blij met het resultaat. Ik kan gewoon een spijkerbroek aan en dat bezorgt me een diep gevoel van geluk.

Beter in je vel

Ik had het jaren eerder moeten doen. Dus ik sta niet negatief tegenover de maakbaarheid. Ik verf ook nog steeds mijn haar. Natuurlijk bedenk ik soms hoe het zou staan als ik mijn grijze haren zou laten uitgroeien. Maar het is nog zó peper en zout, dat ik het stoffig vind. Al rijpt er een plan om langzaam naar asblond te gaan en dan dat grijs er doorheen te laten groeien. Wie weet. Waarom zou je niet gebruikmaken van de mogelijkheden die er zijn om je beter in je vel te laten zitten in plaats van ruimer? Ik denk dat het bijdraagt aan welbevinden. En als dat er eenmaal is, functioneren mensen beter, zijn ze vrolijker, toegankelijker en gelukkiger. Daar is niets mis mee, vind ik.

Slappe kinnen en karakteristieke koppen

Natuurlijk zijn er momenten dat ik denk: wat maakt het allemaal uit? Laat toch zitten die slappe kin en houd eens op na te denken over de Eric Auclair-facelift. Wees tevreden met wie je bent! Maar ik voel het niet. Ik vind mannen vaak mooie karakteristieke koppen ontwikkelen als ze ouder worden. Bij vrouwen vind ik dat minder en bij mezelf echt helemaal niet. Ik snap dat jongere generaties overstappen op botox en hier en daar fillers laten spuiten in boze fronsrimpels.

Reuzenormaal: een ooglidcorrectie

Acceptatie neemt rap toe. Een ooglidcorrectie vinden we inmiddels reuzenormaal. Dus wat houdt me nog tegen? Ik ben nu aan het sparen. Dus wie weet. Maar de kans bestaat toch dat we uiteindelijk van dat spaarpotje naar Amerika gaan om Route 66 te rijden in een grote camper. En dat ik dan tien jaar later mezelf op de foto zie staan bij de Grand Canyon en verrast uitroep: ‘Goh! Toen zag ik er echt nog goed uit!’

Tekst | Nadine Ancher

Beeld | iStock

Dit artikel verscheen eerder in Margriet 2019-03. Je kunt deze editie nabestellen via magazine.nl.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden