Huh: er blijken drie verschillende soorten wallen te bestaan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Huh: er blijken drie verschillende soorten wallen onder je ogen te zijn (en dít doe je ertegen)

We hebben allemaal wel eens last van donkere kringen onder onze ogen. Van ijsklontjes en dure oogcrèmes tot make-up: we doen er vaak alles aan om ze zoveel mogelijk te verbloemen. Lijkt niks te helpen? Dat zou kunnen komen doordat er eigenlijk drie verschillende soorten wallen onder je ogen bestaan, die ook verschillend moeten worden behandeld. We leggen het je uit.

Drie verschillende soorten wallen

Van een slechte nachtrust of stress tot je genen: volgens Dr. Muneeb Shah, hoofdassistent dermatologie, zijn er een heleboel oorzaken voor wallen onder je ogen. En hoe je die het beste aan kunt pakken hangt helemaal af van wat de onderliggende oorzaak is. Daarvoor kan er onderscheid gemaakt worden in de volgende drie soorten wallen:

  • Wallen door hyperpigmentatie

Is de huid rondom je ogen veel donkerder dan de rest van je gezicht? Dan heb je waarschijnlijk te maken met wallen die door hyperpigmentatie ontstaan. Hierbij is er sprake van een overproductie van melanine in specifieke delen van de huid. Aan Glamour legt Shah uit dat je in dit geval het beste huisverzorgingsproducten tegen de wallen kunt gebruiken die een oplichtend en verhelderend effect hebben. Bijvoorbeeld het ingrediënt alfa-arbutine. Ga daarnaast voor producten met niacinamide en vitamine C, deze remmen namelijk de melanine productie.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen en daarom kun je hyperpigmentatie in de toekomst zoveel mogelijk voorkomen met een goede SPF en door de huid onder je ogen niet te veel bloot te stellen aan de zon.

  • Wallen door je aderen

Veel mensen hebben ook last van wallen doordat ze onder hun ogen zichtbare blauwe aderen hebben. Aangezien de huid rond je ogen veel dunner is dan de rest van je gezicht zie je die aderen vaak veel beter. In dit geval adviseert Shah om een oogcrème te gebruiken met cafeïne erin. Dit zou de bloedvaten verkleinen, waardoor de aderen minder zichtbaar worden. Wil je je wallen met concealer verbergen? Dan kun je het beste voor een gelige ondertoon kiezen. Dit heft de blauwtint het beste op.

Lees ook:
Niet moe, maar toch wallen? Het kan door deze veelgemaakte fout in je huidverzorging komen

Wallen door diepliggende ogen

Een derde oorzaak voor wallen kan de vorm van het gebied rond je ogen zijn. Heb je diepliggende ogen en diepe traangoten? Dan is de kans groot dat je wallen eigenlijk een soort schaduw zijn die door je oogkassen wordt gecreëerd. Mocht je hier iets aan willen doen dan kun je een traangrootbehandeling of fillers overwegen. Let wel op dat je dit altijd door een betrouwbare en gekwalificeerde arts laat doen. Je kunt natuurlijk ook een goede concealer gebruiken om de donkere schaduwen onder je ogen minder zichtbaar te maken.

Bron | Glamour
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden