Margriet logo
null Beeld

Houtskool in cosmeticaproducten: wat weten over de veiligheid hiervan?

Van zwarte tandpasta tot gezichtsmaskers: houtskool zit steeds vaker in cosmeticaproducten. Naast dat zo’n gitzwart smeerseltje er niet heel gezond uitziet, is het ook maar de vraag hoe goed dit eigenlijk voor je is. Houtskool in cosmeticaproducten: is het een nieuw wondermiddel?

Of heeft het eigenlijk weinig nut?

Actieve houtskool

Het lijkt een soort nieuwe hype in de wereld van de cosmeticaproducten: houtskool. In veel gezichtsmaskers, shampoo, scrubs en tegenwoordig zelfs in tandpasta zit actieve houtskool. Bij ons wekt dat toch eerdere associaties op met een barbecue dan met iets wat je op je gezicht wilt smeren of je tanden mee wilt poetsen. Als je houtskool op hoge temperatuur stoomt, activeer je de houtskool en dat wordt in dit soort beautyproducten gebruikt.

Hoe werkt het?

Je kunt actieve houtskool zien als een soort klein magneetje. Dit absorbeert vuil, vet en chemicaliën en wordt onder andere gebruikt om water- en luchtfilters schoon te maken. Geactiveerde houtskool kan tot maar liefst tweehonderd keer zijn eigen gewicht absorberen. Klinkt positief, alleen de magnetische werking van houtskool neemt ook de goede stoffen mee.

Die magnetische kracht om vuil te verwijderen, klinkt natuurlijk in de cosmeticabranche ook als een soort ultiem middeltje om je huid snel mee schoon te maken. Daarnaast heeft geactiveerde houtskool als eigenschap dat het niet door het lichaam kan worden opgenomen. Er ontbreekt alleen nog onderzoek naar of houtskool nu wel of niet goed is voor je.

Houtskool in cosmeticaproducten

In cosmeticaproducten zoals gezichtsmaskers, maar ook in haarverzorgingsmiddelen, zou houtskool in bijvoorbeeld kleisubstantie het natuurlijke ingrediënt zijn om onzuiverheden te verwijderen. Zo zou het bijvoorbeeld overtollig talg, bacteriën en vuil uit de huid kunnen trekken. En het positieve aan houtskool is dat het de huid niet uitdroogt, waardoor het eigenlijk voor elk huidtype geschikt zou moeten zijn. Toch is ook naar dit soort effecten nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan.

Gevoeligere tanden

Ook houtskool in tandpasta wordt door tandartsen afgeraden. Het zou je tanden witter maken doordat de poeder als een soort scrub werkt, maar hierdoor kun je je tanden dus ook beschadigen en gevoeliger maken. Je kunt je houtskooltandpasta wel blijven gebruiken, maar bijvoorbeeld maar één keer per maand. Of je dan nog het gewenste effect blijft zien, is een tweede.

Houtskool en anticonceptie

Slik je de pil? Dan kun je beter oppassen met cosmeticaproducten zoals houtskooltandpasta. Het mag je tanden dan mogelijk wel witter maken, maar het schijnt ook dat het de werking van de anticonceptiepil remt. Pas dus op dat je niet te veel houtskool binnenkrijgt.

Kortom: wij wachten de onderzoeken liever nog even af voordat we in de weer gaan met al die gitzwarte producten. Gebruik je het, wees er dan voorzichtig mee.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Zorg.nu, Wellness Academie

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden