Zo ontstaan donkere kringen en wallen en zó kom je ervan af

Deel dit artikel:

Heeft je partner de afgelopen paar nachten ontzettend liggen snurken of heb je om een andere reden slecht geslapen? Grote kans dat het de volgende dag direct aan je gezicht is af te lezen. Wallen of donkere kringen onder je ogen zijn een direct bewijs van een tekort aan slaap. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe die uiterlijke kenmerken ontstaan?

De huid rond de ogen behoort tot de dunste van het lichaam. Het voordeel daarvan is, dat je huid daardoor alle ruimte heeft om zich aan te passen aan de verschillende lichtomstandigheden. Bovendien zorgt het voor expressie in je gezicht. Hoe ouder je wordt, hoe minder elastisch de huid. De huid rondom je ogen wordt wel dunner. Hoe snel dat gaat, is per persoon verschillend. Het hangt af van externe omstandigheden zoals zonlicht, sigarettenrook en andere vervuiling.

Donkere kringen

De huid rond de ogen is zo dun, dat de onderliggende bloedvaatjes en spieren erdoorheen kunnen schijnen. Maar de verkleuring kan ook veroorzaakt worden door ophopend pigment. Vermoeidheid, ontstekingen en allergie kunnen die pigmentophoping versterken.

Wallen

Wallen worden veroorzaakt, doordat onder de dunne huid vochtophopingen ontstaan. Dat gebeurt niet alleen wanneer je weinig slaapt, maar kan ook een geval zijn van allergische reacties, verkoudheid, huilen, stress, alcohol en zout. Waarom juist onder je ogen ophopingen ontstaan, is voor veel wetenschappers nog een raadsel. Sommige deskundigen denken dat zwaartekracht een rol speelt. Als we liggend slapen, verdeelt het vocht zich over het hele lichaam. Zodra we opstaan, zakt dat langzaam weer naar beneden. Ook wordt de huid in de bovenste helft van het lichaam dunner door die ontwatering. Dat verklaart ook waarom wallen vaak aan het einde van de dag minder zichtbaar zijn dan ’s ochtends. De wallen zakken letterlijk af.

Zo kom je ervan af

Maar wil je graag ’s ochtends al van je wallen af? Dan kan een lichte oogmassage, water drinken, veel knipperen, speciale oogcrème smeren en schijfjes komkommer op de ogen helpen om een vochtophoping te verminderen.

Bron| NRC
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.