null Beeld

Hoe belangrijk is uiterlijk voor jou?

Veel vrouwen besteden nogal wat tijd en aandacht aan hun uiterlijk. Hoe belangrijk is uiterlijk voor jou? Doe snel de test! Maar eerst legt Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud Universiteit, uit hoe de tijdsgeest invloed heeft op het heersende schoonheidsideaal.

"Door de eeuwen heen is een slank lichaam nooit een ideaal geweest. Integendeel: een vol lichaam was een teken van welvaart. Maar als er genoeg te eten en voldoende welvaart voorhanden is, verdwijnt de noodzaak dat te showen. In de jaren twintig van de vorige eeuw komt voor het eerst een slank lichaam in de mode. Vrouwen gaan actiever deelnemen aan het moderne leven en het Amerikaanse beeld van de vrouw met een sportieve lichaamsbouw verdrijft het vrouwenbeeld van de Europese bourgeoisie, met zwierige jurken. Logisch ook: in de moderne tijd moeten vrouwen rennen voor de tram of trein en fietsen. Dan heb je niets aan van die lange jurken met een sleep.

Wespentaille en ronde borsten

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog komt er weer even een focus op vrouwelijkheid. Je ziet veel filmsterren met een wespentaille en ronde borsten, denk aan Marilyn Monroe en Sophia Loren. Het korset is niet meer weg te denken. Vanaf de jaren zestig vindt de tweede grote democratisering van de mode plaats. Jeugd, - en straatmode komt op en verandert het lichaamsideaal. Steeds slanker is de norm, met Twiggy als toonbeeld. In de decennia die volgen zie je soms iets meer bil en borst, maar altijd bij een verder slank postuur.

Afgetraind lichaam

De laatste tien, vijftien jaar zie je dat een slank en vooral afgetraind lichaam met harde spieren het schoonheidsideaal wordt. Het idee dat we volledige controle hebben over ons lichaam, het extreme maakbaarheidsideaal, heeft zich vastgezet in onze hersens. Discipline is het motto, daaraan voelt iedere vrouw zich onderworpen. We moeten sporten en supergezond eten. Doen we dat niet, dan voelen we ons schuldig en is dat buikje te wijten aan ons gebrek aan doorzettingsvermogen. Onze vrouwelijkheid wordt eraf getraind.

Kijk naar Doutzen Kroes: ze was nog niet bevallen of haar buik was alweer strak. Natuurlijk hoort dat ook bij haar werk, maar het is ook iets van deze tijd. Alle kenmerken die vrouwen zo bijzonder maken - het vermogen om zwanger te zijn en te baren - houden we buiten de openbaarheid. Een zwanger lijf mág, maar alleen als je controle hebt over dat lichaam en het na de bevalling snel terugbrengt naar de originele staat. Feit is dat bijna niemand voldoet aan het heersende schoonheidsideaal, op wat pop- en filmsterren na. Maar die zijn daar dan ook dag en nacht mee bezig."

Hoe belangrijk is uiterlijk voor je? Doe snel de test!

null Beeld

In Margriet 31 lees je veel meer over uiterlijk. Deze Margriet ligt vanaf 24 juli in de winkel of bestel via Tijdschrift365.nl.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden