null Beeld

Hoe belangrijk is een nachtcrème?

Een mooie huid krijg je door deze ook ‘s nachts goed te verzorgen. Want juist als het donker is, werkt de huid dubbel zo snel aan het herstel.

Sommige dermatologen zeggen dat nachtcrèmes onzin zijn, andere menen juist dat ze nuttig zijn en geven ze het voordeel van de twijfel. Uit een onderzoek van de Universiteit van Zurich bleek dat de huid hetzelfde bioritme aanhoudt als de eigenaar. Overdag – in waakstand – is de huid vooral bezig zichzelf te verdedigen tegen zonlicht, sigarettenrook, vervuiling als fijnstof en uitdroging door vochtverlies. De natuurlijke verdedigingsbarrière van de huid vraagt voortdurend om aandacht.

Herstelwerk

’s Nachts is er ogenschijnlijk rust, maar is het herstelwerk aan de huid tweemaal zo intensief als overdag. Tussen elf uur ’s avonds en drie uur ’s morgen delen de cellen zich acht keer sneller. Gifstoffen worden afgevoerd, vetten aangemaakt en de vochtbalans hersteld. Daarnaast is de huid 's nachts ook ontvankelijker voor werkstoffen, omdat hij warmer is en dus beter stoffen opneemt (vergelijk dat maar met een theezakje in lauw of warm water).

Onderzoek

We weten uit onderzoek dat vrouwen die niet voldoende slaap krijgen (gemiddeld minder dan 8 uur per nacht), kampen met een lagere cel energie gen activiteit, vooral wanneer ze ouder dan 40 zijn. Op basis van deze kennis, mogen we stellen dat de nacht de beste periode is voor de huid om te herstellen en te verzorgen.

Hoe gebruik je een nachtcrème?

Gebruik een nachtcrème altijd op een gereinigde huid en breng rijkelijk aan zodat je huid goed gevoed wordt. Behalve een nachtcrème kun je ook voor een serum of een olie gaan. Een serum is een sterk geconcentreerde lichte emulsie die je kunt naast dag- en nachtverzorging kunt gebruiken. Een serum richt zich meestal op een doel, bijvoorbeeld hydraten, herstellen of kalmeren. Een olie daarentegen kun je wel als alternatief gebruiken voor een dagcrème. Olie trekt snel in en voorziet de huid van de nodige vitamines en vetstoffen.

Als je budget het niet toestaat om een aparte dag- en nachtcrème aan te schaffen, kies dan voor een universele creme die je 's ochtends en 's avonds gebruikt. Let erop dat ze geen zonnefilter bevat, want slapen met een - chemisch - zonnefilter op de huid kan zorgen voor huidirritatie. Voor overdag is een crème met zonnefilter natuurlijk een must!

Tip! Wil je 's ochtends met een frisse blik ontwaken, reinig dan de huid 's avonds met een gezichtsborstel. Het verbetert de bloedsomloop, verwijdert oneffenheden en laat je reinigingsproduct veel beter werken.

Bron: Margriet 48 -14 en PG

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden