Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hierdoor kun je een puistje op je lip krijgen (en dit kun je ertegen doen)

Van je gezicht tot je billen: puistjes kunnen op allerlei plekken ontstaan. En zo ook op je lippen en rond je mond. Maar hoe ontstaat zo’n puistje op je lip eigenlijk? En nog belangrijker: wat kun je hier het beste tegen doen? We leggen het je uit.

En zo weet je zeker dat het geen koortslip is.

Een puistje op je lip

Een puistje is nooit heel welkom, maar zeker op je lip kan het een behoorlijke lastpost zijn. Allereerst is het een onhandige plek, waardoor je puistje snel per ongeluk open kan gaan en daarnaast kan het ook extra pijn doen. Dat komt omdat de huid van je lip heel dun is. De meeste puistjes rond je lippen ontstaan op het overgangsdeel van je huid naar je lip. Dat komt omdat zich hier veel talgklieren bevinden. Wanneer een talgklier verstopt zit met talg kan deze opzwellen en is deze vatbaarder voor bacteriën. Daaruit kan dus makkelijk een puistje ontstaan.

Bacteriën

De grootste boosdoeners bij een puistje op je lip zijn vaak bacteriën. Hierdoor kan uit een talgklier sneller een puistje ontstaan. Het is uiteraard lastig om bacteriën helemaal te vermijden, maar om de verspreiding van bacteriën zo klein mogelijk te houden is het verstandig om bijvoorbeeld geen lipproducten met anderen te delen en je handen goed te wassen voordat je aan je gezicht en mond zit.

Verzorgingsproducten

Naast lipproducten van anderen kan ook je eigen lippenbalsem zorgen voor puistjes. Hetzelfde geldt voor andere make-up, crèmes, lotions, gezichtsreinigers en tandpasta (met ingrediënten zoals natriumlaurylsulfaat). Deze producten hoeven niet direct tot puistjes te leiden, maar kunnen er wel aan bijdragen dat je poriën verstopt raken, waardoor er sneller een puistje kan ontstaan. Probeer daarom om je lippen en de huid rondom je mond zoveel mogelijk te laten ademen.

Vet, ongezond en pittig eten

De plek van een puistje kan je een hoop vertellen. Zo ook hoe het er met je darmen en je voedingspatroon voorstaat. Heb je een puistje op je lip? Dan kan dat een teken zijn dat je te veel vet, gefrituurd of pittig eten hebt gegeten. Daarnaast kan het een signaal zijn van je darmen om meer vezels te eten en water te drinken.

Lees ook: Dít zegt de plek van je puistjes over je gezondheid

Een koortslip versus een puistje

Bij een puistje op je lip denk je misschien al snel aan een koortslip. Gelukkig hoeft dit niet de oorzaak te zijn. Een koortslip ontstaat door het Herpes Simplex-virus. Dit virus uit zich meestal in de vorm van een koortslip als je weerstand laag is. Daarnaast geeft dit een jeukend en branderig gevoel, dat een normaal puistje niet heeft. Ook zit er bij een koortslip een vochtig blaasje op je lip, terwijl je bij een normaal puistje een wit kopje ziet. Mocht je toch twijfelen, neem dan contact op met de huisarts.

Puistjes op je lip voorkomen

Helaas kun je aan een puistje op je lip weinig doen als ‘ie er eenmaal zit. Sterker nog: ga je eraan zitten of wil je ‘m uitknijpen, dan is de kans groot dat je het erger maakt. Het open puistje met pus in combinatie met de bacteriën op je vingers kunnen er namelijk voor zorgen dat de plek gaat ontsteken of kan ervoor zorgen dat je meer puistjes krijgt. Het is dus echt beter om geduld te hebben en het puistje vanzelf te laten verdwijnen. Je kunt wel zoveel mogelijk voorkomen dat er nieuwe puistjes op je lip ontstaan. Dat doe je met de volgende tips:

  • Eet gezond (gevarieerd, vezelrijk, niet te vet, niet te pittig)
  • Reinig je gezicht dagelijks
  • Was je handen voordat je aan je gezicht zit
  • Gebruik een niet-vettige lippenbalsem of andere verzorgingsproducten rond en op je lippen

Bron | Ze.nl, Activeskin, Edulazalf

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 43 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met de Haarlemse schrijver Arthur Japin, de leukste herfstjassen voor dit najaar, leren omgaan met eenzaamheid, verhalen over hoe het is als je kind zélf een kind krijgt en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden