Margriet logo
Haarproducten over de datum Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Haarproducten over de datum? Zó kun je dat checken

Haargel, haarlak, haarolie, haarmaskers: allemaal haarproducten die je in huis haalt en zo af en toe wel eens gebruikt. Maar vervolgens staan deze flessen en potten vooral een lange tijd in een vergeten hoekje in de badkamerkast. Het is dan ook wel een goed om na te denken of je producten na lange tijd nog wel goed zijn.

Maar hoe weet je wanneer je gekochte haarproducten over de datum zijn?

Haarproducten over de datum

Er wordt tegenwoordig benadrukt dat je voedselproducten niet zomaar na de houdbaarheidsdatum moet weggooien. Veel eten en drinken kan prima nog een dag daarna en zelfs de dag daarna nog worden genuttigd. Maar op een gegeven moment houdt het op. Maar niet alleen geldt dat voor voedselproducten die je inneemt, ook voor verzorgingsproducten die je op je lichaam gebruikt zit eens een houdbaarheidsdatum. Soms kun je lang zoeken naar een houdbaarheidsdatum op je haarproduct, dan kunnen experts je te hulp schieten.

Hoe kun je verlopen haarproducten herkennen?

Er is een kleine kans dat je een wolk van schimmel op je haargel ziet liggen. Dus hoe merk je dan dat het product over de datum is? Cosmetisch chemicus Nick Dindio laat aan Allure weten dat of de kwaliteit van het product achteruit gaat waardoor het niet meer doet wat het zou moeten doen, of je product kan vatbaar worden voor besmetting. Dat eerste is vooral vervelend, de tweede reden is wel iets gevaarlijker. “Als het product echter besmet is met micro-organismen kunnen er gezondheidsrisico’s aan het gebruik van het product verbonden zijn.”

Houdbaarheidssymbool

Een houdbaarheidsdatum of vervaldatum kan niet snel worden gevonden op verpakkingen van schoonheidsproducten. Daarom kun je het beste kijken of er wel een houdbaarheidssymbool aanwezig is. Deze kun je herkennen aan een klein potje met geopend deksel. Op het potje staat een cijfer met een M erachter. Deze staat voor de hoeveelheid maanden het product goed geopend gebruikt kan worden.

Lotnummer of batchcode

Is er geen houdbaarheidssymbool dan kun je altijd nog terugvallen op het lotnummer, ook wel de batchcode, genoemd. Deze staat vaak onderaan een fles of pot, of op een randje van een tube geprint. Je kunt het bedrijf bellen en met het lotnummer kunnen zij precies zien wanneer het product is gefabriceerd. Daarnaast geeft cosmetisch chemicus Ginger King nog een tip mee: “Gewoonlijk gaan ongeopende producten drie jaar mee, en eenmaal geopend een jaar.” Het kan dus handig zijn om de openingsdatum ergens te noteren, mocht je zeker willen weten dat je verse haarproducten gebruikt.

Veranderende structuur of geur

Daarnaast kun je vaak ook aan de structuur van je haarproducten zien dat deze over de datum zijn. Ruikt het raar, krijgt het een andere kleur of structuur? In de prullenbak ermee.

Lees ook: Kappersafspraak gepland? Dit zijn de beste kapsels voor dik haar in 2022

Verschil in soort haarproduct

Elk haarproduct is weer anders. Je kunt onthouden dat alle producten in een spuitbus, zoals haarlak of haarmousse, lang houdbaar zijn door de beperkte blootstelling aan lucht. “Over het algemeen zijn shampoos of poederproducten in orde na een houdbaarheidsdatum van zes maanden”, laat King weten. “Maar alles wat een crème of masker is kan brokken krijgen en is dan niet meer het beste om te blijven gebruiken.” En een haarproduct in een pot, zoals haargel, raak je vaker aan met je hand waardoor er sneller meer bacteriën in komen en dus ook iets sneller kan verlopen.

Check je omgeving

Als laatste bespreken we nog even de omgeving van je haarproducten. Ook dit kan de houdbaarheidsdatum beperken. Het is onhandig, maar de vochtige en warme badkamer zorgt dus juist sneller voor het bederven van je product. Koel en donker bewaren is altijd het beste. Maar aangezien je shampoo en conditioner vaak gebruikt en waarschijnlijk niet maanden tot jaren open laat staan in de douche, hoef je deze haarproducten echt niet na het douchen in je kelderkast op te bergen. Verder raad Ginger King aan om gewoon je gezond verstand te gebruiken als je ziet dat het product niet meer lijkt op wat je een aantal maanden geleden hebt gekocht.

Bron | Allure.com

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden