null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezichtshaar verwijderen? Zo doe je dat

Elke vrouw heeft ‘mannelijke’ hormonen in haar lichaam. En dat zorgt ervoor dat je ook als vrouw last kunt hebben van gezichtsbeharing. Vooral in de menopauze neemt die beharing vaak toe. En hoewel het heel normaal is, zijn die ongewenste haartjes in het gezicht voor veel vrouwen een doorn in het oog. Wil je je gezichtshaar verwijderen? Pak het dan op een van deze manieren aan. 

Van scheren tot epileren: dit zijn de do’s en dont’s op het gebied van gezichtshaar.

Oorzaken van gezichtsbeharing

Voordat we overgaan op het verwijderen van gezichtshaar is het belangrijk om de oorzaak van de haargroei te bepalen. Iedere vrouw heeft het mannelijke hormoon testosteron in haar bloed. De een meer dan de ander. Als je relatief veel testosteron in je bloed hebt, dan kan dat zorgen voor meer gezichtsbeharing. Ook kun je meer last hebben van gezichtshaar, als je huid of haarwortel sterk reageert op een normale hoeveelheid testosteron. Bij haargroei op plekken waar vrouwen normaal niet zo behaard zijn is er vaak sprake van hirsutisme. Daarbij groeien er donkere dikke haren op je kin, bovenlip, bovenbenen, borst en onderbuik. Heb je last van overmatige haargroei? Dan is er vaak sprake van hypertrichosis. In de meeste gevallen groeien er, vooral op de plekken waar normaal ook al haar groeit, overmatig veel en stuggere haren. Het gaat vaak om je oksels, onderbenen en schaamstreek, maar niet om gezichtsbeharing.

Meer gezichtshaar menopauze

Naast een te grote hoeveelheid van -of een sterke reactie op- testosteron in je bloed zorgt ook de menopauze ervoor dat je geleidelijk meer haren in je gezicht kunt krijgen. Dat komt omdat je minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen aanmaakt.

Medicatie en hormonen

Daarnaast kan bepaalde medicatie ervoor zorgen dat je meer last hebt van gezichtshaar. Bijvoorbeeld medicatie voor epilepsie, endometriose en reuma. Deze kunnen je hormoonbalans verstoren. Bij hormonale stoornissen of nieraandoeningen kan er ook te veel testosteron vrijkomen, waardoor je meer last krijgt van gezichtsbeharing. Als dit de onderliggende oorzaak is voor je gezichtshaar kun je, in overleg met een arts, kijken of je jouw hormoonspiegel weer in balans kunt brengen, of dat je mogelijk kunt wisselen van medicatie.

Genen

Als laatste kan het ook aan je genen liggen dat jij meer last hebt van gezichtsbeharing dan een ander. Over het algemeen lijken Aziatische en Midden-Oosterse vrouwen vatbaarder te zijn voor het overnemen van deze genetische factor.

Lees ook: Waarom volwassen vrouwen last kunnen krijgen van puistjes op de kin

Gezichtshaar verwijderen

Als je veel last hebt van gezichtshaar kun je dat op verschillende manier verwijderen. De meest makkelijke, snelle en pijnloze manier lijkt scheren, zoals ook mannen dat doen. Toch kun je dit het beste vermijden. Door de haartjes af te scheren ogen ze dikker als ze terug groeien en krijg je al snel zichtbare stoppels. Ook kun je hiermee de huidbarrière beschadigen. Laat het scheermes voor je gezicht dus liever liggen.

Epileren

De eerste optie is om je gezichtshaar te verwijderen door dit te epileren. Dat kan met een pincet, een touwtje of epileerapparaat. Hiermee trek je de haar met wortel en al los en blijven de haartjes relatief langer weg. Het is misschien een flinke klus, maar de kans is wel groter dat de haargroei door te epileren iets afneemt, doordat de haarzakjes beschadigen.

Waxen en harsen

Heb je geen zin of tijd om elk haartje handmatig met een pincet te verwijderen? Dan kun je je gezichtshaar ook aanpakken door dit te waxen of harsen. Ook hier trek je de haartjes met wortel en al los. Hiermee blijven de haartjes gemiddeld drie weken weg en kan je gezichtsbeharing na verloop van tijd ook iets afnemen. Het enige nadeel aan deze techniek is dat je huid overgevoelig kan reageren op de wax of hars en je last kunt krijgen van roodheid. In sommige gevallen kun je zelfs last krijgen van hyperpigmentatie, doordat je de huid beschadigd.

Bleken

In plaats van je gezichtshaar te verwijderen kun je dit bijvoorbeeld op je bovenlip ook bleken. Daarvoor bestaat speciaal bleekmiddel dat verkrijgbaar is bij de drogisterij. Het enige nadeel: je moet blijven bleken om uitgroei te voorkomen.

Laseren of elektrisch ontharen

Wil je voorgoed van je gezichtsbeharing afkomen? Dan kun je ook kiezen voor laserbehandelingen of elektrisch ontharen. Bij laserbehandelingen worden de haarzakjes met een laser vernietigd. Bij elektrisch ontharen gebeurt hetzelfde, maar dan met kleine stroomstootjes. Voor beide opties heb je vaak meerdere behandelingen nodig en dit kan vrij prijzig zijn. Maar in ruil daarvoor hoef je daarna nooit meer eigenhandig de strijd aan te gaan met gezichtshaar.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle.be, Dr. Jetske Ultee, Etos

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden