Gaatjes in je kleding: hier komt het door!

Deel dit artikel:

Ken je dat? Je trekt je favoriete shirtje uit de kast, blijken er ineens twee of drie kleine gaatjes in te zitten. Het kan natuurlijk de schuld zijn van een hongerige mot of het scherpe pinnetje van je broekriem, maar beiden zijn waarschijnlijk niet de boosdoener.

Waar komen die gaatjes in je kleding toch vandaan?

Tijdschrift Libelle vroeg het aan Sophie Knottnerus van het TextielMuseum, die het op haar beurt vroeg aan de vakmensen uit het Textiellab van het museum. Volgens hen ligt de oorzaak, zoals je zelf waarschijnlijk al eens hebt gedacht, inderdaad bij de kwaliteit van de stof waar veel shirts van worden gemaakt. “Een T-shirt wordt meestal gemaakt van single jersey, ofwel stof gebreid met één draad. Als zo’n dun draadje breekt, heb je dus meteen een gaatje in de stof. T-shirts die zijn gebreid met twee draden hebben minder snel last van gaatjes, maar omdat dit veel duurder is, kiezen veel kledingproducenten voor een enkele draad.”

Gaatjes ter hoogte van je navel: hoe kom je eraan?

Het tijdschrift vroeg trouwens ook waarom de gaatjes vaak ter hoogte van je navel verschijnen: “Die zijn het gevolg van klemmen tussen de broekriem en bijvoorbeeld de tafelrand of aanrecht,” aldus Sophie.

Dat veel mensen last hebben van gaatjes in hun kledingstukken, bleek overigens een tijdje terug uit een oproep van tv-programma Radar (Avrotros). De reacties waren niet van de lucht en ook de door hen geraadpleegde deskundigen gaven de schuld aan de kwaliteit van kleding, onder andere als gevolg van fast fashion (snel wisselende collecties). Bekijk hier het artikel en de video van de betreffende uitzending.

Bron: Libelle, Radar

Lees ook:

Briljant: je jurk dichtritsen als je alleen bent? Dat doe je zo!
Buikje? Deze kledingstukken staan je mooi!
Welke spijkerbroek past bij jouw figuur?
Waar zijn die drukknoopjes op je spijkerbroek eigenlijk voor?

Bekijk ook:

Sok zkt. wederhelft: herenig eenzame sokken met dit handige bord

Meer artikelen van Margriet.nl ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief