null Beeld

Gaatjes in kleding: waar komen ze toch vandaan?

Je

hebt het vast weleens meegemaakt: je trekt je favoriete shirtje uit de kast, je

trekt ‘m aan en ineens zie je dat er aan de onderkant een paar kleine gaatjes

zitten. Vreemd, toch? Een rondgang op het internet laat zien dat jij zeker niet

de enige bent met gaatjes in kleding. Op verschillende forums vragen mensen

zich af waar die gaatjes toch in hemelsnaam vandaan komen.

Gelukkig hebben wij het antwoord voor je gevonden.

Gaatjes in kleding: waar komen ze vandaan?

Je denkt misschien dat het ligt aan motten of het scherpe pinnetje van je broekriem, maar volgens Sophie Knottnerus van het Textielmuseum komen die gaatjes ergens anders vandaan. Het textiellab van het museum ontdekte namelijk dat de gaatjes alles te maken hebben met de kwaliteit van de stof waar veel shirts van worden gemaakt. “Een T-shirt wordt meestal gemaakt van single jersey, oftewel een stof gebreid met één draad,” zo legt ze uit aan Libelle. “Als zo’n dun draadje breekt, dan heb je dus meteen een gaatje in de stof. T-shirts die zijn gebreid met twee draden hebben minder snel last van gaatjes, maar omdat dit veel duurder is, kiezen veel kledingproducenten voor een enkele draad.”

Lees ook: Het dragen van déze kleding kan zorgen voor cellulite

Waarom ter hoogte van je navel?

De gaatjes in kleding hebben dus alles te maken met de kwaliteit van je kleding. Maar hoe kan het dat de gaatjes nu vaak ter hoogte van je navel verschijnen? “Die zijn het gevolg van klemmen tussen de broekriem en bijvoorbeeld de tafelrand of aanrecht,” zo legt Sophie uit. Dat veel mensen hier last van hebben blijkt ook wel uit een oproep die het tv-programma Radar een tijdje geleden deed. Er werd hier massaal op gereageerd en de door Radar geraadpleegde deskundigen lieten toen weten dat de oorzaak ligt bij de kwaliteit van kelding, onder andere als gevolg van fast fashion (snel wisselende collecties). Je kunt hier het artikel en de bijbehorende uitzending zien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar, Libelle

Beeld | Getty

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden