null Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

Fransje, Ligia en Cilia gaan voor grijs

Steeds meer vrouwen laten de natuur hun gang gaan. Fransje, Ligia en Cilia laten zien hoe fantastisch een grijze coupe staat!

null Beeld

Ligia Koijen-Ramos (45) is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ligia is algemeen directeur van een internationaal coaching- en trainingbedrijf.

Ligia Koijen-Ramos: “Mijn eerste grijze haar verscheen toen ik zestien jaar was, heel jong dus. Dat was geen probleem, want ik vond het leuk om geregeld van haarkleur te veranderen. Maar omdat mijn haar steeds grijzer werd en bovendien heel snel groeide, moest ik het op een gegeven moment elke twee weken ­kleuren. Daar had ik echt geen ­geduld voor en toen ben ik ermee gestopt. Zonder hulp van een kapper, zonder lowlights of highlights. En ook zonder het te knippen. Dat was wellicht makkelijker geweest, maar ik besloot om het proces in de meest pijnlijke en lelijke manier te doorstaan. En lelijk wás het, want mijn haar was gelig en had een rare structuur. De grootste uitdaging zat ’m in mijn werk. Hoe zouden mijn cliënten ernaar kijken? Ik wilde niet dat ze zouden denken dat ik niet goed voor mezelf zorgde. Maar ik heb doorgezet en nu vind ik het prachtig. Ik voel me veel meer mezelf. Ik ben nog jong, maar heb ook veel wijsheid in me. En mijn grijze haar symboliseert dat.”

Zachte kleuren

“Ik ben de enige moeder op het schoolplein met grijs haar en dat maakt me bijzonder. Mijn ­kinderen vinden het geweldig. Ik heb niks veranderd in de verzorging van mijn haar, behalve dat ik nu zilvershampoo gebruik. Mijn kledingsmaak is wel veranderd. Ik droeg altijd veel zwart, maar heb nu meer behoefte aan zachte kleuren zoals bruin en beige. Ik vond die kleuren altijd al mooi, maar ik droeg ze niet. Nu wel, want ze zorgen ervoor dat ik me zacht en licht voel. De beslissing om te stoppen met verven is heel persoonlijk en iedereen moet doen waar zij zich goed bij voelt. Voor mij betekent het vrijheid. Ik zie het als een statement: dit ben ik als mezelf en ik voel me er goed bij.”

null Beeld

Cilia Roovers (56) is alleengaand en moeder van twee dochters. Cilia is werkzaam als Adviseur Werk.

Cilia Roovers: “Ik werd al op jonge leeftijd grijs en verf mijn haar dan ook al jaren. Tot de kappers vorig jaar dicht moesten vanwege corona. Omdat ik geen zin had om het zelf te verven en toch voornamelijk thuis werkte, besloot ik het zo te laten. Ik was het verven sowieso al zat en het stoppen met verven paste bij het ­bewustwordingsproces waar ik in zat. Ik vroeg me steeds vaker af waarom ik mijn haar eigenlijk verfde en voor wie. En waarom zou grijs haar niet mooi zijn? De overgangs­fase tussen gekleurd en grijs haar was heel moeilijk. Ik liet het steeds ietsje lichter kleuren en de kapster adviseerde om mijn haar korter te knippen, maar dat wilde ik niet. Dan duurde het maar wat langer. Het was echt doorzetten en ik heb een paar keer op het punt gestaan om het weer te verven. En als ik niet thuis had gewerkt, had ik dat ook zeker gedaan.”

Volledig grijs

“Uiteindelijk is mijn haar nu, na ongeveer anderhalf jaar, volledig grijs. Mijn jongste dochter vindt het helemaal niks, maar ik ben er heel blij mee. Ik voel me niet ouder en vind ook niet dat ik er ouder uitzie. Ik dacht altijd dat ik met grijs haar minder aantrekkelijk zou zijn, maar dat slaat echt nergens op. Ik word er gelukkig van en het staat veel zachter. Mensen vragen zelfs aan me of ik het heb geverfd. Misschien komt dat door de ­zilvershampoo die ik één keer in de week gebruik, dat is net toveren! Mijn haar wordt ­erdoor opgelicht en krijgt een mooie zilveren glans. Het idee dat grijs haar niet mooi zou zijn, klopt niet. Het is júíst mooi en natuurlijk, waarom zou je dat verstoppen? Het scheelt je ­bovendien een hoop geld, want al dat verven is best kostbaar.”

null Beeld

Fransje van Kooi (52) is getrouwd, moeder van vier kinderen en eigenaar van een reclamestudio. Via Instagram (@silver.isthenew.black) inspireert Fransje andere vrouwen met haar reis naar grijs.

Fransje van Kooi: “Ik heb er nooit aan gedacht om mijn haar níét te verven. Grijs is lelijk en oud, dus als je grijs wordt, ga je verven. Dat was gewoon zo. Toch ben ik twee jaar geleden gestopt met verven en daar ben ik zó blij om. Ik voel me mooier dan ooit en heb nog nooit zo veel complimenten gehad. Maar het proces naar grijs haar was niet makkelijk. Mijn uitgroei was heel goed zichtbaar en daardoor zag het er best armoedig uit. Ik redde mezelf met petjes en haarbanden. Na die eerste periode werd het makkelijker en vond ik het een uitdaging om toch leuke kapsels te creëren met dat enorme contrast tussen donker en licht haar. Ik vond het eigenlijk ook wel grappig, al dat ‘drama’ op mijn hoofd en besloot te doen alsof dit gewoon het kapsel was dat ik wilde. Als een soort fashionstatement dat ik wel even zou rocken. Het was al met al best heftig, maar ik ben blij dat ik heb doorgezet, want de vrijheid die het mij oplevert, is ongekend. Ik werd geleefd door mijn haar. Verjaardagen, feestjes, vakantie… Ik plande alles rondom een verfbeurt.”

Niet meer verbergen

“Ik was niet bang om er oud uit te zien met grijs haar. Want hoe ik overkom, wordt bepaald door mijn innerlijk, niet door mijn haarkleur. Bovendien lijkt het wel alsof de haarkleur die je hebt ook het best bij je past. Moeder Natuur weet prima wat ze doet. Met mijn grijze haar voel ik me voor het eerst echt mezelf. Ik ga me niet meer verbergen en draag elke grijze haar met trots. Tegen vrouwen die hun grijze haar verstoppen, wil ik zeggen: geef je natuurlijke schoonheid een kans! En als je het niets vindt, dan laat je het toch gewoon weer kleuren?”

Astrid TelkampJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden