Margriet logo
Expert vertelt: zó slecht is nagelbijten voor je Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Expert vertelt: zó slecht is nagelbijten voor je

Nagelbijten is een slechte en vervelende gewoonte. Betrap je jezelf hier ook weleens op en wil je ervanaf? Hoe slecht dit voor je is en wat je ertegen kunt doen, legt dermatoloog dr. Gamze Piskin aan Margriet uit.

Waarom gaan we nagelbijten?

“Meestal is nagelbijten een uiting van een gevoel, vaak stress of angst, maar ook frustratie en verveling kunnen een oorzaak zijn. Vooral kinderen zijn fanatieke nagelbijters. De meeste volwassenen die nagelbijten doen dit al vanaf hun kindertijd. Er zijn ook studies die aantonen dat er genetische factoren meespelen. Je gaat niet nagelbijten omdat je ouders dat deden, maar de aanleg om het te doen zou wel in het DNA zitten.”

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

“De meeste nagelbijters, bijten niet alleen op de nagel, maar ook op de huid eromheen en de nagelriemen. Dat kan leiden tot wondjes en infecties. Ook kunnen er schimmels en bacteriën in je nagelriem zitten, waar je chronische infecties van kunt krijgen. Deze zorgen voor beschadigingen die, ook als je daarna zou stoppen met nagelbijten, niet meer genezen. Je kunt er vervormde nagels en vingertoppen aan overhouden. Daarnaast tonen studies aan dat nagelbijten je tanden en de ontwikkeling van je gebit kan aantasten en beïnvloeden, omdat velen er al zo jong mee beginnen. Dus het is niet alleen slecht voor je vingers en nagels, maar ook voor je gebit.”

Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Mensen die lijden aan diabetes of bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem, lopen extra risico op infecties. Er zullen geen levensbedreigende situaties ontstaan door het nagelbijten, maar het kan nog steeds leiden tot vervelende gevolgen. Een diabetespatiënt die de glucose niet goed onder controle heeft, zou door een infectie via de wondjes bijvoorbeeld heel erg ziek van kunnen worden. In het ergste geval moet je dan worden opgenomen in het ziekenhuis om via het infuus antibiotica te krijgen. Dit komt gelukkig niet zo vaak voor.

Waarom bijten we op onze nagels en niet op iets anders?

“Nagels zijn gemakkelijk te bereiken. Daarnaast is nagelbijten niet zo pijnlijk. Toch is dit niet het enige wat mensen doen: sommige trekken aan hun haren, of stoppen hun haren in hun mond om er op te zuigen. Net als nagelbijten is dit obsessief compulsief gedrag. Er zijn ook mensen die aan hun huid trekken of pulken, waardoor er ook wondjes of eelt ontstaan. Nagelbijten is laagdrempeliger en gemakkelijker, en wordt daardoor meer gedaan.

Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat nagelbijten iets te maken heeft met de kindertijd en de orale fase. Dit is de fase waar peuters en baby’s hun handen in hun mond stoppen. Sommige volwassenen vallen terug op deze fase en gaan dan dus nagelbijten.

Ook in de psychiatrie wordt hier aandacht aan besteed, omdat het, net als compulsief gedrag, een herhalende handeling is. Zo'n handeling zorgt ervoor dat je je veilig of lekker voelt. Je wordt er rustiger van en creëert zo even een momentje voor jezelf.”

Wat kun je er tegen doen?

“Het is belangrijk om de nagels zo kort mogelijk te houden, want hoe meer nagel je hebt, hoe meer er is om op te bijten. Zodra je nagels niet helemaal glad zijn, er iets van reliëf of een scherp randje aan zit, kan de neiging om te bijten toenemen. Als je nagels mooi en glad zijn, zal je de neiging minder snel hebben.

Een manicure kan een goede motivatie zijn om niet op je nagels te bijten. Je hebt immers geld uitgegeven aan mooie nette nagels, dus ga je er wellicht ook zuiniger mee om. Ben je toch weer aan het nagelbijten of merk je dat je de neiging hebt? Probeer dan je aandacht op iets anders te richten en je handen bezig te houden. Bijvoorbeeld met een stressbal of een bezigheidsspeeltje. Ten slotte is er nog een hulpmiddeltje dat je misschien nog kent vanuit je kindertijd: een speciale nagellak met een vieze smaak, zodat je niet meer op je nagels wilt bijten.

Het belangrijkst is om erachter te komen wat voor jou de trigger is om te gaan bijten. Dat kan zijn uit gewoonte, stress, angst, frustratie of verveling. Als je je er bewust van wordt, is het misschien gemakkelijker om er vanaf te komen. Als je weet op wat voor moment je er last van hebt, dan kun je erop anticiperen.

Net zoals dat geldt voor bijvoorbeeld roken, moet je actief met het nagelbijten willen stoppen voor het beste resultaat. Als je zelf niet gemotiveerd bent om ervanaf te komen dan gaat het ook niet echt lukken,” sluit dermatoloog Gamze af.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden