MT40 M40 Recycle clothes icons on hangers, sustainable fashion to reduce waste concept. 3D illustration Beeld shutterstock
Beeld shutterstock

PREMIUM

Een kast vol duurzame mode? Zo doe je dat!

Shoppen bij een tweedehandskledingwinkel, letten op hoe de stukken worden geproduceerd, én kleding ruilen of op een andere manier een tweede kans geven. Zo kun je de inhoud van je kledingkast duurzamer maken.

4x dit is duurzame mode

  1. Ethische mode richt zich op de mensen die in de kledingindustrie werken. Hoe worden zij behandeld? Krijgen ze een eerlijk loon betaald? En zijn de werktijden wel ethisch verantwoord?
  2. Slow fashion is de tegenhanger van fast fashion: niet elk seizoen een geheel nieuwe garderobe, maar tijdloze items die jarenlang meegaan.
  3. Eco fashion houdt rekening met het milieu. Hoeveel CO2-uitstoot kost het om een kledingitem te maken en hoe kun je die uitstoot reduceren? Hoeveel water wordt er gebruikt voor het maken van een jeans? Zijn er pesticiden gebruikt? Wat voor verf? En in welke materialen wordt het verpakt?
  4. Circulaire mode kan ook wel ‘less waste’- tot ‘zero waste’-mode worden genoemd. Er wordt onder andere gekeken naar de levensduur van een item en wat er gebeurt als het kapotgaat of wordt weggedaan en of het opnieuw kan worden ingezet voor andere producten.
MT40 M40 MODE duurzame mode uitleg Beeld

Duurzame materialen

Biologisch katoen is al een goed milieuvriendelijk alternatief, maar je kunt nog meer duurzame materiaalkeuzes maken. Bijvoorbeeld door voor cupro te kiezen in plaats van zijde, want dat is een diervriendelijk alternatief. Voor de productie van zijde worden rupsen in hun cocon in vaten met kokend water gedompeld. Jaarlijks worden er op die manier vele miljoenen zijderupsen gedood: voor een halve kilo zijde zijn 2.000-3.000 rupsen nodig. Cupro is een vegan alternatief.

Bamboe is ook een duurzaam materiaal en een goed alternatief voor katoen. Het is een grassoort die ontzettend snel groeit en daarbij geen extra water en geen pesticiden nodig heeft. Het enige wat bamboe nodig heeft om te groeien is zonlicht. Bamboe absorbeert meer CO2 dan bomen en produceert meer zuurstof dan bomen. Bamboe groeit op gronden die ongeschikt zijn voor landbouwgewassen.

Waterbeheer

Alleen al om de katoen voor één spijkerbroek te laten groeien is er 7.000 liter water nodig. En dan moet de broek nog worden geverfd en gewassen. Gelukkig nemen steeds meer jeansmerken dit watergebruik serieus. Zo is Kings of Indigo erg duurzaam bezig met upcycling, recycling en eerlijke lonen. En ze produceren dicht bij huis, zodat alles per boot of vrachtwagen kan worden vervoerd.Meer info: kingsofindigo.com

MT40 M40 MODE duurzame mode uitleg Beeld

Doe maar duurzaam

Van upcycled en recycled, van tweedehands en ruilen tot kleding huren en van ethisch tot mens-, dier- én planeetvriendelijk. Dit valt allemaal onder duurzame mode.

Tweede kans

Een broek of trui die eigenlijk te mooi is om weg te gooien kun je een tweede leven geven door hem te verkopen. En natuurlijk kun je zo ook iets ‘nieuws’ op de kop tikken. Zo ben je lekker duurzaam bezig. Je kunt online kopen en verkopen bij Vinted, maar ook grote online winkels zoals Zalando bieden deze mogelijkheid. Kleding ruilen? Dat kan bij Swap-Studio (swap-studio.nl).

MT40 M40 MODE duurzame mode uitleg Beeld

Lekker biologisch

Bij de productie van duurzame katoen wordt gebruikgemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt biologische katoen verbouwd zonder pesticiden of kunstmest en verwerkt zonder toevoeging van chemicaliën. Het gewas wordt bovendien op natuurlijk wijze beschermd tegen nadelige insecten, door bijvoorbeeld gebruik te maken van vlinders.

Nieuwe liefdes

Modeontwerpster Joline Jolink werkt samen met haar team dagelijks aan tijdloze kledingcollecties voor vrouwen. Altijd met de hoogste zorg voor kwaliteit, mens, dier en milieu. Jolines bedrijf is opgericht vanuit haar liefde voor ambacht, stoffen en vorm. Hoewel de kledingstukken van haar hand lang meegaan, kan het natuurlijk zo zijn dat iemand verandert van kledingmaat of stijl. Daarom is Joline onlangs gestart met het project Nieuwe liefdes; Joline Jolink-items die door een ander zijn gedragen, zijn geselecteerd, gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. “Zo komen de kledingstukken niet achter in de kast of in de prullenbak terecht, maar worden ze daadwerkelijk gedragen. Dat past bij onze circulaire visie.”

MT40 M40 MODE duurzame mode uitleg Beeld

Happy van huren

Kleding huren is een duurzame keuze. Zo voorkom je dat die jurk die je alleen maar droeg naar dat ene feestje voor altijd in je kast hangt. Huren kan voor elk budget en het helpt niet alleen om miskopen te voorkomen, maar óók om je eigen kledingkast op orde te houden. Door om de zoveel tijd iets te huren, kun je namelijk weer nieuwe combinaties maken met de tijdloze items die al in je kast hangen. Huur bijvoorbeeld een mooie designertas voor bij je casual look of ga voor die mooie jurk als je een speciale gelegenheid hebt. Zo ben je mode- én milieubewust bezig.
Meer info: lena-library.com, circlecloset.nl, mydressoir.com

Verbeter de wereld, begin!

De mode-industrie heeft een enorme impact op het milieu. Veel merken en designers willen hun verantwoordelijkheid nemen en het beter gaan doen. Neem Fabienne Chapot. Met een online duurzaamheidsrapport kun je op de hoogte worden gehouden van alle duurzame ontwikkelingen, zoals de transparantie in het productieproces en goede arbeidsomstandigheden in de fabrieken, de materiaalkeuze met onder andere biologische katoen en gerecyclede materialen én sociale verantwoordelijkheid om meteen het verschil te kunnen maken in de directe omgeving. Meer info: fabiennechapot.nl

Ilona Jongepiershutterstock

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden