Dun haar verzorgen? Zo doe je dat het best
Dat je dun haar hebt kan genetisch bepaald zijn, maar ook voeding, stress en hormonen hebben invloed op je haargroei. Wanneer je een minder volle bos of weinig volume hebt, of als je haar door de jaren heen flink is uitgedund, is de juiste verzorging van groot belang. Met deze tips kun je dun haar het best verzorgen.
Van wassen tot voeding: zo voorkom je dat je lokken beschadigen.
Dun haar verzorgen
Er zijn dus allerlei verschillende redenen dat je dun haar kunt hebben. Erfelijkheid, slechte voeding, hormonale verandering en stress kunnen voor een dunnere bos zorgen of leiden tot haaruitval. Mocht je je hierover zorgen maken, dan kun je altijd contact opnemen met de huisarts. Maar er zijn ook een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen om dun haar zo goed mogelijk te verzorgen. Allereerst door voorzichtig met je haar om te gaan. We snappen dat je dat beetje volume graag in je haar föhnt en met de stijl- of krultang aan de slag wil, maar hitte droogt je haar uit. Daardoor breekt het sneller af en hou je dus minder haar over. Kan je toch niet zonder? Gebruik dan altijd een goede hittebescherming en zet je apparaten op de minst warme stand.
Pas op met je haar borstelen
Een tweede tip om dun haar te verzorgen is om het op de juiste manier te borstelen. Allereerst is het belangrijk om je haar niet nat te borstelen. Je haar is dan namelijk breekbaarder. Borstel je haar dus of voor het douchen, of pas als het opgedroogd is. Ga ook niet te wild met de handdoek op je natte coupe te keer, ook daarmee kun je je haar beschadigen. Ga je op droog haar met de borstel aan de slag? Borstel dan van onder naar boven. Kam eerst rustig de puntjes door en ga dan pas naar boven, anders werk je de klitten naar beneden en kan je haar sneller afbreken.
Je haar wassen
Dat shampoo vaak zo lekker schuimt, dat komt door sulfaat. Maar dat sulfaat verwijdert naast vuil ook de natuurlijke oliën uit je haar. Daardoor ziet het er minder glanzend en dus minder gezond uit. Zeker bij een uitgedunde bos. Kies dus voortaan voor een sulfaatvrije shampoo. Ook de manier waarop je je haar wast kan verschil maken. Je hoeft je haar namelijk niet van de wortels tot de puntjes in te soppen. Je haarwortels hebben vooral baat bij shampoo, terwijl de puntjes en het middelste gedeelte van je haar vooral veel aan conditioner hebben. Als je ook conditioner op je haarwortels aanbrengt wordt het sneller vet, gaat het hangen en verlies je volume.
Lees ook
Zó vaak (of eigenlijk weinig) kun je het best je haar wassen
Pas op met elastiekjes
Dun haar is breekbaar, dus pas op met een te strakke staart of knot. Hierdoor kun je je haarzakjes beschadigen, breekt je haar sneller af en je kunt er zelfs kale plekken door krijgen. Draag je haar dus wat vaker los of ga voor een rommeligere knot, losse vlecht of staart.
Gezonde vetten
Je kunt dun haar ook verzorgen door de juiste voedingsmiddelen. Gezonde vetten in zalm en avocado doen bijvoorbeeld veel goeds voor je haar. Avocado’s zitten daarnaast ook vol vitamine A, C en E, kalium, magnesium en foliumzuur, waardoor je haar minder snel uitvalt en breekt. Daarnaast stimuleert het de haargroei. Ook zink in noten, kaas en schelpdieren en vitamine B in groente en fruit helpen je haar te versterken. Als je last hebt van haaruitval door stress of een verandering van je hormonen, dan kun je ook supplementen slikken met aminozuren om je haargroei te stimuleren.
Je haar voller laten lijken
Heb je alle stappen toegepast, maar ben je nog niet tevreden over je bos haar? Dan kun je de boel ook een handje helpen. Door laagjes in je haar te knippen krijg je meer beweging en optisch volume in je haar. En ook een beetje droogshampoo of volumepoeder op de wortels van je haar doen wonderen. Als laatste kun je ook een trucje uit de jaren 80 gebruiken en je haar een beetje touperen. Gebruik hiervoor een goede borstel, het liefst met een smal handvat en zwijnenhaar. Werk vervolgens in kleine selecties en kam de plukken terug naar je hoofdhuid, spuit hier een klein beetje haarlak overheen en gebruik je handen om de plukken weer wat gladder te maken. Doe dit wel voorzichtig en niet te vaak, want anders kun je je haar wederom beschadigen en kan het afbreken.
Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!
Bron | Trendalert, Harper's Bazaar, Etos
Beeld | iStock
Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.