Margriet logo
Anti-aging crèmes  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dr. Jetske Ultee legt uit: dit is de werking van antirimpelcrèmes voor een jongere huid

Antirimpelcrèmes, hydraterende lotions en andere middelen: er is veel te verkrijgen om je huid zo jong mogelijk te houden. Maar geven ze ook het gewenste resultaat? Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, legt het uit.

Huidveroudering begint al vanaf je twintigste, maar je gaat het echt merken als je de leeftijdsgrens van veertig bent gepasseerd. Je huid wordt dunner en minder stevig, waardoor rimpels ontstaan. Veel crèmes beloven dat ze huidveroudering kunnen tegengaan, maar is dat ook zo? Volgens Ultee bestaan er crèmes die iets kunnen doen tegen rimpels, maar je moet wel realistisch blijven. “Geen enkel product kan bestaande rimpels laten verdwijnen of de huid weer strak trekken.”

Vitamine A en C

Als je van plan bent om een anti-rimpelcrème te kopen, is het volgens Ultee van belang om naar de ingrediënten te kijken die er in het product zitten. “De belangrijkste stoffen tegen huidveroudering voor in je crème zijn vitamine A en C.”

Vitamine C

“Vitamine C beschermt tegen schade van buitenaf, zoals vervuiling, rook en zonblootstelling. Hoe die bescherming werkt? Tijdens allerlei lichaamsprocessen, maar ook door invloeden van buitenaf, worden er vrije radicalen gevormd. Deze zuurstofdeeltjes veroorzaken schade aan de cellen en kunnen uiteindelijk ook zorgen voor huidveroudering. Antioxidanten als vitamine C kunnen deze vrije radicalen ‘wegvangen’. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en helpt op die manier de huid stevig te houden. Verder kan deze antioxidant pigmentvlekken oplichten.”

Vitamine A

“Een mooie toevoeging aan je crème is vitamine A. Deze stof helpt tegen opgelopen zonschade, zoals rimpeltjes en pigmentvlekken. Ook kan vitamine A de collageenproductie in je huid opvoeren, waardoor de huid steviger wordt. Bij langdurig gebruik maakt vitamine A je huid gladder en egaler (een fijne vitamine bij grove poriën!).”

Hydraterende stoffen

Naast vitamine A en C zijn er nog andere stoffen die een belangrijke factor zijn om je huid in goede conditie te houden. Ultee: “Als je huid wat droger is geworden, kies je voor hydraterende stoffen. Een goede crème bevat bijvoorbeeld hyaluronzuur. Deze stof kan je huid snel hydrateren. Andere stoffen die daarbij kunnen helpen zijn bijvoorbeeld glycerine, ceramiden en vitamine C. Verder kan onder andere niacinamide de huid beschermen tegen het droog worden van de huid.”

Als laatste is het volgens Ultee ook belangrijk om een exfoliant te gebruiken die de dode huidcellen van je huid verwijdert, want daar krijgt je huid steeds meer moeite mee naarmate je ouder wordt. “Hierdoor krijg je een frisse, stralende huid. Kies bij voorkeur voor een exfoliant met glycolzuur, dit zuur zorgt er namelijk ook voor meer hydratatie in de huid.”

Duurder niet altijd beter

Volgens Ultee zegt de prijs van de crème niet zoveel over de functionaliteit van het product. “Een crème van 100 euro is niet per se beter dan een van 50 euro. Of een crème je huid mooier maakt hangt namelijk vooral af van de ingrediënten in dat flesje. Te goedkoop is trouwens ook weer geen goed teken. Als een crème maar een paar euro kost, dan betaal je voor het potje en de marketing. Als je je huid alleen een beetje wilt ‘invetten’ is zo’n crème natuurlijk prima, maar veel meer kun je er niet van verwachten.”

Tips voor het kopen van een goede anti-rimpelcrème

Ben je van plan om een anti-rimpelcrème te gaan kopen? Dan heeft Ultee een aantal handige tips waar je op kunt letten:

  • 1. Luchtdicht pompje: “Kies bij antioxidanten die de huid mooier kunnen maken voor een product in een luchtdicht pompje (dus geen potje). Deze ingrediënten zijn namelijk gevoelig voor licht, zuurstof en warmte en verliezen in een potje te snel hun werking.”
  • 2. Gebruik geen producten door elkaar: Als je iets aan huidveroudering wilt doen, dan is het verleidelijk om vele serums en moisturizers te gebruiken in hoge concentraties en vaak nog allemaal tegelijkertijd. Toch is dit volgens Ultee niet verstandig om te doen. “Hierdoor kan de huid juist geïrriteerd raken. Je kunt producten met actieve ingrediënten beter rustig opbouwen (begin ook niet met te hoge concentraties). Kies voor een paar goede ingrediënten zoals vitamine A en C.”
  • 3. Niet afgaan op claims van cosmeticaverpakking: Een fout die volgens Ultee veel wordt gemaakt, is afgaan op de claims op de cosmeticaverpakking. “Soms doen cosmeticamerken aan angel dusting. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld wel vitamine A of Q10 in het product zit, maar te weinig om te kunnen werken. Dan staat dit ingrediënt groot op het etiket, maar doet het niets voor je huid. Het is verstandig om goed op de ingrediëntenlijst te kijken hoe hoog de stof op de lijst staat. Als die onderaan staat, weet je in het geval van vitamine A en C dat de stof weinig voor je huid kan doen.”
Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden