null Beeld

Dit is waarom je kledingmaat eigenlijk helemaal niks betekent

Kledingmaten zouden je moeten helpen bij het kopen van kleding, maar vaak heb je er niet veel aan. Dat komt doordat er wordt gerommeld met het getalletje dat in je kleding staat. 

Verschillende winkels, verschillende maten

Kledingmaten kunnen behoorlijk verschillen per merk en winkel, maar ook ten opzichte van een paar jaar geleden. Een maat 40 bij de ene winkel kan daarom even groot zijn als maat 38 of 42 in de andere winkel. Kledingfabrikanten passen hun maatvoering aan op het modebeeld. Als bijvoorbeeld een voller figuur in de mode is, kan dit terug te zien zijn in de gehanteerde maatvoering. Meestal gebeurt dit echter precies andersom; dan wordt dun als ideaal gepresenteerd en worden de maten daar vervolgens op aangepast. Vanity sizing of ijdelheidsmaatvoering noemen ze dat.

Veel vrouwen zijn gefixeerd op hun kledingmaat, dit zouden we veel meer los moeten laten

Een verkooptruc

IJdelheidsmaatvoering is ooit bedacht als verkooptruc. Het idee is dat vrouwen worden verleid tot het kopen van kleding, omdat ze 'blij verrast' zijn een maatje kleiner te passen. In werkelijkheid is de kleding helemaal niet kleiner, slechts de maat die erin staat wordt kleiner. Omdat dun-zijn vaak als het ideaal wordt geportretteerd, willen fabrikanten ons doen denken dat we een kleine maat dragen. En dat maakt ons heel blij, is het idee erachter.

Maar het kan ook andersom, zo blijkt uit onderstaande foto die op Facebook opdook. De Amerikaanse eigenaresse van deze broekjes (je moet even goed kijken, maar er liggen er twee op elkaar) heeft het zwarte model in 2014 gekocht in een size 4, laten we voor het gemak zeggen vergelijkbaar met maat 34 in Nederland. Toen ze dit jaar een vergelijkbaar broekje wilde kopen, kwam ze uit op een size 10, wat verhoudingsgewijs zou neerkomen op een Nederlandse maat 40. Ze is geen drie maten aangekomen, de fabrikant heeft simpelweg besloten de maten anders in te delen.

Zie jij veel verschil tussen deze broekjes?

Matensysteem

Toen vroeger het matensysteem voor vrouwen werd bepaald, werd hiervoor één bepaalde groep vrouwen opgemeten. Op dit lichaamstype is het matensysteem oorspronkelijk gebaseerd. Maar omdat er veel vrouwen met uiteenlopende lichaamstypen zijn, richten winkels zich tegenwoordig vaak op de maten van hun eigen doelgroep. Ze passen maten aan op wat zij vaststellen als het lichaamstype van hun doelgroep. Maten kunnen per winkel dus nogal verschillen, zelfs als ze bij hetzelfde moederbedrijf horen. Je ziet het in de video hieronder.

Tip voor tijdens het winkelen

Het resultaat van al dit gerommel met maten: vrouwen denken te weten welke 'maat' ze dragen, terwijl dat in de winkel niet blijkt te kloppen. Ga je een dagje de stad in om kleding te kopen? Let dan niet te veel op de maat die erin staat. Let in plaats daarvan op wat écht goed zit! Met online winkelen wordt het iets lastiger. Soms moet je dan een gok nemen. Gelukkig wordt terugsturen steeds makkelijker en kan het meestal zonder extra kosten.

In deze video nemen ze de proef op de som:

In deze video worden drie broeken, waar dezelfde maat in staat, gekocht bij drie verschillende winkels. Wat blijkt; één broek is te groot, één te klein en één past.

Bronnen: Whowhatwear.co.uk, Washingtonpost.com, Today.com en Huffingtonpost.com.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Lees ook:

Kledingkast opruimen? 3 handige tips om de klus makkelijker te klaren

Gaatjes in je kleding: hier komt het door!

5 kledingtips voor vrouwen met volle rondingen

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden