null Beeld

Dit is volgens specialisten de beste manier om je voeten te wassen

Vaak gaan we pas goed voor onze voeten zorgen als we een schimmeltje, likdoorns of andere klachten krijgen. Met deze  verzorgingstips van pedicures en podotherapeuten kun je veel voetenleed voorkomen. En dat begint al onder de douche!

Tip 1: gebruik alkalivrije zeep

Niet alleen voor je gezicht en je lijf is het belangrijk om geen agressieve zeep te gebruiken, dat geldt ook voor je voeten! De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten adviseert om regelmatig met een milde, 'alkalivrije' zeep je voeten te wassen. Zo'n milde zeep 'zonder zeep' zorgt ervoor dat de natuurlijke beschermlaag van de huid niet wordt aangetast. ProVoet, de landelijke brancheorganisatie voor pedicures, raadt zelfs aan om liever helemaal geen zeep te gebruiken. Op een product staat altijd aangegeven of er wel of geen zeep in zit.

De belangrijkste voetverzorgingstips

De podotherapeuten en pedicures bevelen verder het volgende aan:

- Spoel na het wassen alle zeepresten goed weg en droog je voeten af. In het bijzonder tussen je tenen. De plek tussen je tenen is namelijk de ideale leefomgeving voor schimmels en bacteriën.

- Wrijf je voeten regelmatig met babyolie of een huidvriendelijke crème in ter voorkoming van uitdroging, kloofjes of andere beschadigingen van de huid.

- Trek elke dag schone sokken aan, om schimmelinfecties en zweetvoetengeur te voorkomen.

- Knip je teennagels altijd recht af, dit voorkomt het ingroeien van de nagels. Als je nagels bij het knippen snel splijten of afbrokkelen, knip dan met kleine knipjes of gebruik een vijl.

- Knip of snijd nooit zelf aan eelt of likdoorns, je kunt jezelf makkelijk verwonden. Wel kun je overmatig eelt verwijderen met een puimsteentje of voetvijl. Zo verwijder je zelf eelt >

- Neem nooit langer dan vijf minuten een voetenbad, anders wordt je huid te week en extra kwetsbaar voor wondjes of infecties. Als je graag baddert en probleemvoeten hebt, kun je dus ook beter je voeten niet continu in het water houden.

- Gebruik bij een voetenbad voor gezonde voeten geen soda of biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Bij teenschimmel is een sodabadje weer wél aanbevolen.

- Bij wondjes kun je beter geen voetenbad nemen. Dit belemmert de genezing en vergroot de kans op infecties.

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger vertelt over schimmelnagels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden