null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is volgens onderzoek dé manier om nieuwe rimpels te voorkomen

We worden allemaal een jaartje ouder, en helaas hoort een rimpeltje hier en daar er nu eenmaal bij. Wil je de kans op kraaienpootjes en nieuwe rimpels zo veel mogelijk beperken? Dan zal gezonde voeding prioriteit nummer één moeten worden, zo blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC.

Dat verantwoorde voeding een steentje bijdraagt aan een gezonde levensstijl, is niets nieuws. Maar een team van wetenschappers heeft nu ontdekt dat gezond eten óók een grote rol speelt in de ontwikkeling van rimpels. Althans, bij vrouwen, voor mannen zou het niet opgaan.

Meer groente en fruit

Door meer groente, fruit en vette vis op het menu te zetten, krijgen vrouwen minder snel nieuwe rimpels dan wanneer ze ongezonde keuzes maken. "In dat gezonde eten zitten antioxidanten en vitaminen," legt hoofdonderzoekster Selma Mekić van de afdeling dermatologie uit aan RTL Nieuws. "Die houden schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-straling, tegen, waardoor de vorming van rimpels wordt tegengegaan."

Waar wel rekening mee moet worden gehouden, is dat alleen gezond eten niet helpt. Je zult ook moeten letten op wat je drinkt. "Het lijkt erop dat alcohol het effect van gezonde voeding tenietdoet als het gaat om rimpelvorming," verklaart de hoofdonderzoekster tegenover de NOS. Vrouwen die het mediterrane dieet volgen (weinig vlees, veel vis, groente, fruit én een glas wijn per dag), hebben namelijk niet significant minder rimpels. En er wordt gedacht dat alcohol in dit proces de boosdoener is.

3D-foto

Samen met haar team deed Mekić onderzoek onder 2.700 Rotterdamse vijftigplussers (1.140 mannen en 1.613 vrouwen), waarna de conclusies konden worden getrokken. "We hebben op een gegeven moment een 3D-foto van deze groep mensen gemaakt en met een bepaald computerprogramma gekeken hoeveel rimpels ze hebben. Tegelijkertijd hebben we de mensen naar hun eetpatroon gevraagd." Daarnaast zijn er andere factoren meegenomen in het onderzoek, zoals de leeftijd van de deelnemers, of ze wel of niet roken en hoe vaak ze in aanraking komen met uv-straling. Daarmee hebben de onderzoekers de gegevens over voeding statistisch gecorrigeerd om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen.

Mannen vs. vrouwen

Volgens de wetenschappers werkt gezondere voeding alleen op het gebied van rimpelvorming bij vrouwen. Dit zou komen door verschillen in de hormoonhuishouding. "Daarnaast hebben vrouwen een dunnere huid," aldus Mekić. "Mannen krijgen op jongere leeftijd rimpels. En die zitten vooral op het voorhoofd. Bij vrouwen ontstaan rimpels meer rond de bovenlip."

Oud zeer

Uit hetzelfde onderzoek – dat gepubliceerd is in Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD) – blijkt helaas dat oude rimpels niet verdwijnen als je gezonder gaat eten. "Maar als je vanaf nu gezond eet, kun je daarmee de vorming van nieuwe groeven en lijnen wel tegengaan," stelt onderzoeksleidster Mekić. Wat je naast gezonde voeding kunt doen voor een egalere en strakkere huid? Niet meer roken."Vooral bij vrouwen zorgt roken voor veel rimpels," aldus de onderzoekster.

Bron | nos.nl, rtlnieuws.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant om te lezen

Deze video mag je niet missen

Creatief met groen: stylist Romeo Sommers laat zien hoe je een boeket met mais maakt.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden