null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Deze type rimpels zijn er: welk rimpeltype ben jij?

Net als grijze haren, krijgen we ook allemaal een keer rimpels. Je kunt smeren wat je wil, maar ouderdom is iets wat je niet kunt stoppen. Maar het verschilt per persoon waar en hoeveel rimpels je hebt. Heb je veel mimiek in je gezicht en lach je veel? Of frons je juist veel? Net zoals er onderscheid te maken is in verschillende huidtypes, is er ook verschil qua rimpels. De vraag is alleen: welk rimpeltype ben jij?

Twee categorieën rimpels

Rimpels vallen in twee categorieën: dynamische rimpels en statische rimpels. Rimpels die ontstaan ​​door constante spierbewegingen van je mond of je wenkbrauwen noemen we dynamische rimpels. "Voorbeelden hiervan zijn de fronslijnen tussen de wenkbrauwen, voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes, liplijnen en lachrimpels op het midden van de wang", zegt dermatoloog Cynthia Bailey, MD, oprichter van Dr. Bailey Skin Care. "Na verloop van tijd zullen deze lijnen dieper worden."

Dynamische rimpels worden uiteindelijk omgezet in statische rimpels - of fijne lijntjes die altijd aanwezig zijn. Deze rimpels worden steeds duidelijker - ook als je gezichtsspieren ontspannen zijn - als gevolg van het dunner worden van de huid en verlies van de elasticiteit van de huid.

Rimpeltypes

Type Expressierimpel

Deze rimpeltjes ontstaan doordat de spieren in je gezicht worden geactiveerd om gezichtsuitdrukkingen te creëren, zodat je kunt lachen, glimlachen of fronsen. Deze zijn dan ook het meest bekend. Ze verschijnen meestal rond je ogen, je mond en je voorhoofd: de plekken waarmee je de meeste expressie laat zien in je gezicht.

Type Compressierimpel

De rimpels die ontstaan tijdens je slaap, worden compressierimpels genoemd, of ook wel slaaprimpels. Ze zijn het gevolg van extradruk die op de huid wordt uitgeoefend in bepaalde slaaphoudingen. Slaaprimpels verschijnen niet rond je ogen, mond of het voorhoofd, maar verschijnen eerder aan de zijkant van je gezicht of bij je decolleté. Lig je bijvoorbeeld altijd op je zij of je buik dan ontstaat er extra druk aan de zijkant van je gezicht. Die huid is best wel teer en dat zorgt voor rimpels. En dat geldt ook voor je decolleté. Naarmate je ouder wordt, zul je merken dat die lijntjes tot halverwege de ochtend blijven zitten.

Lees ook: Dít is wat je rimpels over je zeggen tegen anderen

Type Elastische rimpel

Deze rimpels hebben te maken met - het woord zegt het al - de elasticiteit van je huid. UV-stralen zijn de belangrijkste boosdoener voor dit soort rimpels, omdat ze de onderliggende elastische structuur van je huid beschadigen en die plooitjes veroorzaken. Maar ook door de mimiek van je gezicht.

Type Zwaartekrachtrimpel

Uiteindelijk treffen de effecten van de zwaartekracht ons allemaal. Na verloop van tijd gaat je huid gewoon hangen, en dat noemen we: zwaartekrachtrimpels. "Het meest klassieke voorbeeld zijn de marionetlijnen rond de mond, die verschijnen als je wangen beginnen te zakken", zegt Dr. Bailey.

Lees ook: Waarom vrouwen twee keer zo snel rimpels krijgen als mannen

Type Atrofische rimpel

Deze rimpels zijn vergelijkbaar met elastische rimpels, die ontstaan ​​door de afbraak van de elastische structuur van je huid, meestal door beschadiging door de zon en naarmate je ouder wordt. Je moet hierbij denken aan een leerachtige huid. "Ze worden geassocieerd met een crêpe huidtextuur", zegt Bailey. "Dit gebeurt met alle delen van je huid, vooral de aan de zon blootgestelde huid van het gezicht, de armen, de borst en de rug van de handen."

Meest voorkomende rimpels

De meest voorkomende rimpels die met de jaren ontstaan zijn de volgende:

  • Voorhoofd lijnen: lopen verticaal over je voorhoofd
  • Fronsrimpels: een L-vormige rimpel tussen je wenkbrauwen
  • Kraaienpootjes: rimpels die in de buitenste hoek van je oog ontstaan
  • Lachrimpels of nasogeniale plooien: lopen van de zijkant van de neus naar de mondhoeken
  • Mentolabiale plooien: lopen van de mondhoeken naar de kin, geven de indruk van gezakte wangen
  • Lip lijntjes: kleine verticale lijntjes die zich vormen langs de contouren van de lippen.

Benieuwd wat rimpels over je zeggen? Kijk dan hier.

Bron I Mind Body Green

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden