Puck & Hans - Puck Kroon en Hans Kemmink Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Déze legendarische outfits komen van Puck en Hans (en deze bekende mensen droegen ze)

Op maandag 1 augustus kwam het nieuws naar buiten dat modeontwerper Hans Kemmink (75) overleden is. Eind jaren 60 werd de ontwerper, samen met zijn vrouw Puck Kroon, bekend met het modelabel Puck & Hans.

Het overlijden van Hans werd bekend gemaakt door zijn dochter, Carmen, op Instagram. Hier deelde zij twee stories met beelden van haar vader.

Puck & Hans

Eind jaren 60 startten Puck Kroon en Hans Kemmink met het modemerk Kemmink en Kroon. Ze openden winkels in verschillende, grote Nederlandse steden, waaronder Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Deze winkels waren extra bijzonder omdat ze hier als eersten in Nederland niet alleen hun eigen merk verkochten, maar ook kleding van grote, buitenlandse merken. Ontwerpers als Jean Paul Gaultier en Kenzo Takada hingen hier in de winkel.

De mode van Kemmink en Kroon

De mode van het duo was in de jaren dat zij actief waren ontzettend populair. Hoewel de stijl uitgesproken was, was deze niet truttig, aldus Hans. De jaren 70 en 80 stonden bekend om extravagantie en dat is ook wat de ontwerpers terug lieten komen in hun ontwerpen. Wat opviel waren met name de prints en innovatieve materialen. Er hing wel een flink prijskaartje aan de ontwerpen van Kemmink en Kroon, maar de kleding was wel functioneel. Ondanks de hoge prijs, moest de kleding wel geschikt zijn om op straat te dragen. En wereldwijde bekendheid? Dat was niet aan het duo besteed. Ze bleven liever in Nederland, om hier te zorgen voor een onbezorgde jeugd voor dochter Carmen.

In 1997 eindigde de loopbaan van de modeontwerpers. Ze sloten hun winkels en besloten een ander pad in te slaan. Autodidact Kemmink (hij leerde zichzelf de kunst van het ontwerpen) ging door als fotograaf, iets wat hij ook zichzelf weer aanleerde. In 2020 zei de ontwerper en fotograaf tegen Esquire: “We mogen de winkels dan wel niet meer hebben of zelf nog kleding maken, maar je bent nooit te oud om te leren.”

Deze mensen droegen Puck en Hans

De loopbaan van Puck en Hans kende veel hoogtepunten. Zo werden ze geridderd in 1997 en wonnen ze verschillende prijzen, zoals de modeprijs Fil d’or en de Max Heymans-ring. Niet alleen die prijzen gaven glans aan hun carrière, maar ook de bekende Nederlanders die hun ontwerpen droegen. Even terug naar 1975, het jaar waarin Getty Kaspers meedeed aan het Songfestival (en won) met haar band Teach-In. Misschien weet je nog wel wat ze droeg: een blouse met bloemen en een witte broekrok. De ontwerpers van deze creatie? Puck & Hans.

Niet alleen Getty Kaspers was fan van het modeduo, ook Adèle Bloemendaal, Sonja Barend en Lois Lane liepen graag in hun creaties.

Bron | NOS, De Volkskrant, Harper’s Bazaar

Nynke KooyBrunopress/Patrick van Emst

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden