null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze invloed heeft luchtvervuiling op de kwaliteit van ons haar

Dat luchtvervuiling slecht is voor onze gezondheid, is algemeen bekend. Hoewel er de laatste jaren steeds meer wordt gedaan om de luchtkwaliteit te verbeteren, overlijden jaarlijks nog altijd 11.000 mensen in Nederland aan de gevolgen ervan. Daarnaast blijkt uit nieuw onderzoek dat luchtvervuiling mogelijk meerdere gevolgen heeft.

Koreaanse onderzoekers stellen namelijk dat een verontreinigde lucht invloed kan hebben op onze haargroei.

Schadelijk voor de gezondheid

Geschat wordt dat 90 procent van de wereldbevolking vervuilde lucht inademt. De grootste bron van deze vieze lucht is fijnstof. Via onze luchtwegen dringt het door in onze organen en is daardoor een belangrijke risicofactor voor verschillende ziektes. Daarnaast ontdekten wetenschappers van de Future Science Research Centre in Korea dat de stof ook haaruitval kan veroorzaken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Haargroei en haarbehoud

Hiervoor onderzochten de onderzoekers cellen die zich aan het oppervlak van de menselijke hoofdhuid bevinden. Deze zogenoemde follikel dermate papillacellen werden blootgesteld aan verschillende concentraties fijnstof en diesel. Na een dag controleerden ze de niveaus van verschillende eiwitten in de cellen. Wat bleek? Het aantal eiwitten, wat verantwoordelijk is voor haargroei en het haarbehoud, was ernstig verlaagd. “Onze studie toont aan dat fijnstof de genen, die betrokken zijn bij de haargroei, onderdrukt,” zegt onderzoeksleider Hyuk Chul Kwon. “Bovendien blijkt dat hoe hoger de concentraties verontreinigde stoffen is, hoe groter de afname van eiwitten.”

Meer onderzoek nodig

Vooralsnog is het volgens de onderzoekers nog te vroeg om te stellen dat luchtvervuiling lijdt tot kaalheid. “Momenteel hebben we alleen onderzoek gedaan in een laboratorium,” zegt Kwon. “We hebben daarom meer onderzoek nodig om te begrijpen wat de invloed precies is op mensen die in het dagelijks leven regelmatig en veelvuldig worden blootgesteld aan verontreinigende stoffen.” Daarnaast stelt de Koreaanse onderzoeker dat er niet bekend is of bepaalde mensen meer risico lopen dan anderen.

Lees ook

Het ruiken van déze geur zorgt voor snellere haargroei

Bron| Scientias

Beeld|iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden