null Beeld

De houdbaarheid van make-up: zo lang kun je deze producten gebruiken

Tijd om eens kritisch door je make-uptasje heen te gaan. Make-up kun je namelijk helaas niet eeuwig bewaren. Sterker nog: de meeste producten gaan niet langer dan een jaar mee. We vertellen je hoe je de houdbaarheid van je make-up kunt controleren en hoe je jouw producten het beste bewaart.

Gebruik jij je make-up nog na de houdbaarheidsdatum?

De houdbaarheid van make-up

Je hebt vast wel eens een logo van een potje met een cijfer en een M erachter op je make-up en andere verzorgingsproducten zien staan. Hier kun je de houdbaarheidsdatum achterhalen. Staat er bijvoorbeeld 6M op je dagcrème, dan betekent dit dat je deze zes maanden kunt gebruiken. Die maanden gaan in zodra je het product openmaakt.

Als je make-up over de houdbaarheidsdatum blijft gebruiken, dan kan het niet alleen zijn dat de formule door de veroudering verandert of uitdroogt, je kunt ook last krijgen van infecties en ontstekingen. Doe jij bijvoorbeeld al maandenlang met dezelfde poeder, maar krijg je hier de laatste tijd ineens pukkeltjes van? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat deze over de datum is.

Korter dan de houdbaarheidsdatum

Daarnaast vertelt onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee aan Editie NL dat die houdbaarheidsdatum vaak optimistisch is en dat uit onderzoek is gebleken dat make-up vaak nog iets korter meegaat dan staat aangegeven. Dat komt door de schimmels en bacteriën die zich op je make-up verzamelen. Je kunt net als bij eten dat bijna over de datum is het beste even ruiken.

Lees ook: Dít effect heeft dagelijks make-up dragen op de gezondheid van je huid

Houdbaarheidsdatum van make-up

Het kan natuurlijk per product verschillen hoe lang iets precies houdbaar is. Natuurlijke producten gaan bijvoorbeeld een stuk minder lang mee. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat de volgende geopende make-upproducten deze houdbaarheidsdatum hanteren:

  • Mascara: 3 – 6 maanden
  • Eyeliner: 3 – 6 maanden
  • Nagellak: 6 maanden
  • Lipgloss: 6 – 12 maanden
  • Foundation: 6 – 12 maanden
  • Oogpotlood: 1 jaar
  • Lippotlood: 1 – 1,5 jaar
  • Poeder en oogschaduw: 1,5 jaar
  • Lippenstift: 2 jaar
  • Parfum: 3 jaar

Make-up bewaren

Het loopt dus een beetje uiteen hoe lang je make-up precies goed blijft. Zo zijn producten met een pompje minder vatbaar voor bacteriën dan make-up waar je steeds met je vingers in gaat. Wanneer je je make-up warm bewaart is dit ook gevoeliger voor de groei van schimmels en bacteriën. Bewaar je producten dus het liefst koel en in het donker, dat komt de houdbaarheid van make-up ten goede.

Zorg ook dat je je producten altijd goed afsluit. Maak je kwasten en penselen regelmatig schoon met een beetje zeep en water en was je handen altijd goed voor je met je vingers je make-up aanraakt. Je kunt ook een spateltje gebruiken in plaats van je vingers. Als laatste is het af te raden om je make-up aan anderen uit te lenen om de kans op bacteriën en infecties zo klein mogelijk te houden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Harper's Bazaar, Editie NL, Etos

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden