null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Cuppen tegen cellulitis, werkt het?

Ondanks dat bijna elke vrouw last heeft van een ‘sinaasappelhuid’ rondom de benen en billen - en het dus echt niets is om je voor het schamen - is het toch iets dat veel vrouwen bezighoudt. Is cuppen dan het wondermiddel tegen cellulitis?

Dat schijnt namelijk het nieuwste middeltje tegen cellulitis te zijn.

Eeuwenoude cups

Echt nieuw is het eigenlijk niet, want in de traditionele Chinese geneeskunde wordt dit al eeuwen gebruikt. Het is ontstaan uit het geloof dat bepaalde gezondheidsproblemen verholpen konden worden door een verbetering van de bloedcirculatie. Maar tegenwoordig is cuppen ook een populaire massagetechniek om pijn door stress tegen te gaan, en nu wordt het zelfs gebruikt voor het verminderen van cellulitis.

Cuppen tegen cellulitis

Voor deze techniek worden vacuümcups gebruikt. De cups laat je over het lichaam glijden waardoor je de bloedsomloop en het bindweefsel stimuleert. De boosdoener bij cellulitis is de vetophoping die zorgt voor deukjes in de huid. Doordat de huid met de cups vacuüm wordt getrokken, wordt deze vetophoping afgebroken. Daarnaast stimuleren de cups de werking van het lymfesysteem en de microbloedcirculatie van de huid.

Werkt het echt?

In 2005 werd er voor het eerst onderzoek gedaan naar of het cuppen daadwerkelijk helpt tegen cellulitis. Hiervoor werden bij veertig vrouwen in vijf weken tijd de benen tien keer behandeld met de cups. Hierbij werden cups met een diameter van 5 centimeter gebruikt en een handpomp voor het creëren van een vacuüm. Uit deze studie bleek dat de cellulitis na het cuppen inderdaad afnam. Ook bleek dat hoe ouder de vrouw, hoe beter de cuppingtechniek tegen cellulite werkte.

Zelf proberen?

Mocht je enthousiast zijn geworden en zelf met de cups aan de slag willen, doe het dan wel voorzichtig. Het kan namelijk ook voor lelijke blauwe plekken zorgen. Kies voor siliconen cups, want deze zijn zachter voor de huid en kun je constant blijven bewegen.

Dé cuptechniek

Om het cuppen thuis uit te proberen is het belangrijk dat je de juiste cuptechniek gebruikt. Je plaatst de cup op je huid en knijpt hier vervolgens zachtjes in, zodat ‘ie zich vastzuigt aan de huid. Je kunt eventueel ook nog wat olie aanbrengen voor extra gladheid. Vervolgens maak je in cirkels vloeiende bewegingen over je benen en billen. Dit kun je elke dag een paar minuutjes doen.

Lees ook: Met deze tips kun je cellulitis verminderen

Cellulitis verleden tijd?

Het zal ongeveer drie weken duren voordat je echt verschil zult zien. En ondanks dat de cellulitis door de cups wel degelijk minder wordt, zal het toch niet volledig verdwijnen. Dus wees vooral niet te streng voor je eigen lichaam en onthoudt dat bijna élke vrouw, ongeacht welke kledingmaat, hier 'last' van heeft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron |Women's Health , Optimale Gezondheid

Beeld |iStock

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden