null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bruin worden zonder hulp van de zon? Dít wil je weten over self tanning

Wil je mooi bruin worden, maar met zo min mogelijk hulp van de zon(nebank)? Dan kun je moeder natuur een handje helpen met self tanning. Wat is het precies? En welke soorten zelfbruiners bestaan er allemaal?

Anno 2021 bereik je met self tanning een prachtig, natuurlijk ogend resultaat. Maar dan moet je het natuurlijk wel goed doen.

Hoe werkt self tanning?

Met self tanning breng je een product aan dat zorgt voor een bepaalde reactie in de bovenste lagen van je huid. Dit komt voornamelijk door het ingrediënt dihydroxyacetone (DHA): een kunstmatige suiker. Als DHA in aanraking komt met de eiwitten in je bovenste huidlaag, die uit dode huidcellen bestaat, ontstaat er een bruiner kleurtje. Meestal al binnen een uur, maar het blijft van acht tot vierentwintig uur doorwerken na het aanbrengen.

Hoe bruin je ervan wordt, is afhankelijk van de concentratie DHA in je opperste huidlaag. Hoe meer DHA je aanbrengt, hoe bruiner het resultaat.

Lees ook:

5 gezonde(re) alternatieven voor de zonnebank

Verschillende soorten zelfbruiners

DHA is dus de werkzame stof in zelfbruiners. Maar die zelfbruiners zijn er in allerlei soorten en maten. Van crèmes, lotions en serums tot mousses en doekjes: de keuze is reuze als je een gezond kleurtje wilt krijgen zonder dat er ook maar een UV-straal aan te pas komt. Dat soort zelfbruiners zijn er al vanaf 4 euro en verkrijgbaar bij verschillende drogisten. Maar aan smeerbare zelfbruiners kleeft een nadeel: je moet het heel secuur doen, want de kans is groot dat je het te dik doet of plekjes overslaat. Met kleurverschil en vlekken op je huid als gevolg.

Spraytan

Ben je niet zo zorgvuldig en wil je de self tanning het liefst snel en met zo min mogelijk geklieder voor elkaar krijgen? Dan is een spraytan misschien een betere optie. Bij een spraytan nevel je het product voorzichtig op je lichaam. Het is hierbij belangrijk dat je voldoende afstand tussen het flesje en je huid houdt, zodat het tintje mooi en gelijkmatig uitpakt. Maar verder kan er met een spraytan weinig misgaan.

Lees ook:

Zelfbruiner op je handen? Zo kom je er snel weer van af

Je kunt een spraytan makkelijk thuis aanbrengen (wel in de badkamer, want de nevel komt in de ruimte terecht en kun je het best direct daarna even wegvegen met een doekje). De spraytan van Marc Inbane ontvangt bijvoorbeeld lovende recensies. Wil je je hele lichaam gelijkmatig spraytannen? Vraag dan liever om hulp van je partner of een vriendin: die kunnen tenminste goed bij je rug komen. Of laat het in een professionele spraytansalon te laten doen. Het verschilt per salon, maar vanaf 24,95 euro kun je al je hele lichaam laten spraytannen.

Hoe breng je zelfbruiner aan?

Minstens 24 uur voordat je met self tanning aan de slag gaat, is het belangrijk om je huid eerst goed te scrubben, je te scheren en je droge huid in te smeren met bodylotion. Wacht daarna even voordat je de zelfbruiner aanbrengt. Zo zorg je ervoor dat het kunstmatige kleurtje straks zo egaal mogelijk uitpakt. Dit mag je nog meer niet niet vergeten wanneer je aan de slag gaat met zelfbruiner.

Voor welke zelfbruiner je ook gaat, lees eerst goed de instructies. Vind je die niet duidelijk genoeg, dan barst het op YouTube van de dames (én heren) die self tanning voordoen. Wij zochten een paar handige video's voor je uit, die voordat je met zelfbruinen begint sowieso het bekijken waard zijn voor het mooiste resultaat:

Wat is de beste self tanning?

Het barst dus van de zelfbruiners. Welke zijn nou het best? De Margriet-redactie probeerde een aantal exemplaren voor je uit. Maar welke voor jou het best werkt, is ook afhankelijk van je huidtype. Als je bijvoorbeeld een erg gevoelige huid hebt, dan kun je het best voor een zo natuurlijk mogelijke zelfbruiner gaan. Zo staan onder meer de zelfbruiners van Eco by Sonya, Bondi Sands, TanOrganic en Mádara goed bekend.

Bron | careforskin.nl, Drs Leenarts, Women's Health

Beeld | Getty Images

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden