null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Bewezen: in deze leeftijdscategorie maakt make-up je een stuk jonger

Waar we als puber make-up droegen om er een paar jaar ouder uit te zien, willen we nu best wat jonger ogen. En ook daarvoor kunnen een likje mascara, wat foundation en concealer wonderen doen. Dat is nu ook wetenschappelijk bewezen.

Het verjongende effect van make-up blijkt uit recent onderzoek, gepubliceerd in het British Journal of Psychology. Richard Russel van de psychologieafdeling aan het Amerikaanse Gettysburg College sloeg voor deze studie de handen ineen met een aantal knappe koppen van Chanel Fragrance & Beauty Research & Innovation. Samen namen zij 32 vrouwen van 20 tot 60 onder de loep. De dames werden professioneel opgemaakt door een aantal visagisten, waarna er portretten van hen werden gemaakt. Ook voordat de dames van make-up waren voorzien, werden er foto's gemaakt.

Leeftijd schatten

Deze foto's werden tentoongesteld aan meer dan 130 onafhankelijke mensen. Aan hen werd gevraagd of ze de leeftijd van de gekiekte vrouwen wilden raden. Wat bleek? De leeftijden van de dertigers en veertigers werden in de meeste gevallen vrijwel goed geraden, de twintigers met make-up werden ouder geschat en de professioneel opgemaakte veertigers en vijftigers zagen er volgens de toeschouwers juist jonger uit dan ze waren.

In een later stadium van het onderzoek moesten de 32 vrouwen zichzelf opmaken. Ook van dat resultaat werden foto's gemaakt die werden beoordeeld door 189 nieuwe proefpersonen. Uit dat experiment kwamen dezelfde uitkomsten als uit de eerste proef: de oudste groep werd jonger geschat nadat ze make-up op hadden gedaan.

Verschillende fases

Conclusie: op jongere leeftijd maakt make-up je ouder, dan komt er een levensfase waarbij het niet zo veel uitmaakt en op een gegeven moment maakt wat hulp uit een potje, flesje of tube je toch écht jonger. Volgens de onderzoekers wordt dat vooral veroorzaakt door make-up op de huid en rond de ogen; dat maakt een groter verschil dan de kleur die je bijvoorbeeld op je lippen doet.

Wil jij er best een paar jaar jonger uitzien? Deze make-uptips gaan je helpen.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk en interessant om te lezen

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden