null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Beautyfenomeen ‘tech neck’ kan zorgen voor vroegtijdige rimpels

Door het vele thuiswerken steeg het aantal mensen met klachten aan hun nek, rug of schouders het afgelopen jaar sterk. Een verkeerde stoel in het thuiskantoor en een verkeerde houding bleek een van de oorzaken. Maar wist je dat de 'tech neck' die mensen hiervan krijgen ook kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering aan de hals?

Het Laatste Nieuws schreef een artikel over de 'tech neck' en hoe je dit het beste kunt voorkomen.

Thuiswerken

Doordat we meer moeten thuiswerken, leidt dat tot meer nek-, rug- en schouderklachten. Op kantoor hadden we vaak een bureau dat we konden verstellen, een aangepaste bureaustoel en twee schermen. Nu is dat thuis wel even anders. Daarom ligt een van de oorzaken van de klachten bij de thuiswerkplek: een niet afgestelde bureaustoel of een tafel die te hoog óf te laag staat. We zitten veel gebogen, niet rechtop en zitten in een houding die helemaal niet gezond is. Hierdoor krijgen we last van de tech neck.

Lees ook:

Steeds meer fysieke en mentale klachten door thuiswerken: zó voorkom je ze

De tech neck

De aandoening tech neck zal vooral millennials en jongere generaties treffen, omdat deze groep veel te maken heeft met mobiele telefoons en schermen. Toch lijkt corona er voor andere generaties ook voor te zorgen, doordat we hele dag in dezelfde houding achter een scherm zitten. Bij een tech neck krijg je onvermijdelijk rimpels in de hals, omdat je te vaak je hoofd naar beneden hebt - om naar een scherm te kijken - en de huid op deze plek erg teer is. Dermatoloog Ingrid van Riet legt aan Het Laatste Nieuws uit dat de huid in de hals minder eigen bescherming heeft door de structuur en dat er weinig tot geen talgklieren voorkomen. Daarnaast verliezen de hals en het decolleté flexibiliteit en kracht zodra we ouder worden.

Bewegen

Om te voorkomen dat je last krijgt van de zogenaamde tech neck is het belangrijk om je thuiswerkplek goed in te richten. In dit artikel geeft een fysiotherapeut tips over hoe je een thuiswerkplek gezond kunt inrichten. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig in beweging te komen en te stretchen. Probeer de oefening van de zonnegroet eens. Deze oefening maakt je rug weer soepel én verlicht rug- en nekklachten. Ook de oefening superman, waarbij je vooral de spieren van je onderrug aanpakt en je schouderspieren aan het werk worden gezet, kan helpen. Hoe dit moet, vertellen we je hieronder.

Yoga-oefening superman

Ga op je buik op de mat liggen met je gezicht naar beneden. Strek je armen voor je uit met de handpalmen naar beneden. De benen zijn gestrekt, de navel ingetrokken. Span de bilspieren en de onderrug aan en hef tegelijkertijd de armen en de benen van de grond. De buik blijft op de grond, de core beweegt niet en het hoofd is in lijn met de rest van het lichaam. Het is de bedoeling dat je de borst van grond tilt met de rugspieren. Houd deze positie vijf seconden vast en leg de armen en benen rustig weer op de grond. Ontspan. Herhaal de Superman tenminste vijf keer.

Deze twee oefeningen kunnen al een wereld van verschil maken. Wil je vooral de rimpels voorkomen door de zogenaamde tech neck? Dan helpt het om de huid soepel te houden en te beschermen met déze tips.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Tanja van KempenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden