Wat helpt tegen droge handen?

Deel dit artikel:

Het wordt weer kouder buiten en dat betekent niet alleen koude, maar vaak ook droge handen. Hoe voorkom je dat?

Smeren, smeren, smeren!

Bij droge handen is het belangrijk om ze vet te houden. Smeren, smeren, smeren dus. Bij voorkeur elke keer nadat je je handen hebt gewassen, want water en zeep drogen de huid uit. Sommige mensen hebben baat bij het louter insmeren met vaseline, al is dat tijdens de dagelijkse activiteiten minder ideaal.

Gebruik een handcrème zonder parfum en alcohol!

Kies een handcrème zónder parfum en alcohol. Deze stoffen smeer je liever ook niet op je gezicht omdat ze kunnen irriteren en uitdrogen, dus beter ook niet op je handen die al zo veel te verduren hebben. Er zijn goede resultaten beschreven van crèmes die honing bevatten en van crèmes met aloë vera. Zelfs slakkenslijm schijnt heilzaam te zijn. Maar je kunt ook gewoon je gezichtscrème op je handen smeren.

Zon is de belangrijkste huidverouderaar. In de zomermaanden kun je daarom het beste een handcrème met zonnefactor gebruiken.

Slaap je handen mooi

Smeer je handen voor het slapengaan in met een flinke laag hydraterende handcrème of vaseline. Trek vervolgens katoenen handschoentjes aan en de volgende dag zijn je handen fluweelzacht! Deze handschoentjes kun je bij de drogist of apotheek halen. Je kunt ook pashandschoentjes gebruiken die worden gebruikt om panty’s mee aan te trekken. Ze liggen vaak bij de panty-afdeling in warenhuizen.

Houd ze warm!

Draag buiten altijd handschoenen als je snel koude handen hebt, zo adviseert arts Hans van Montfoort in het tijdschrift gezondNU. Het is belangrijk dat je handen warm blijven om de doorbloeding optimaal te houden. Een goede doorbloeding activeert de stofwisseling, aldus de arts, wat belangrijk is voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en een beter bindweefsel. Een sterker bindweefsel houdt meer vocht vast, waardoor je handen minder snel zullen uitdrogen. Met handschoenen los je droge handen niet op, maar je kunt er wel mee voorkomen dat ze nóg droger worden.

Gebruik geen desinfecterende handgels

Als water en zeep de huid uitdrogen, kunnen we dan niet beter desinfecterende handgel gebruiken als we naar de wc zijn geweest? Nee dus. In deze gels zit namelijk veel alcohol om de bacteriën te doden en alcohol droogt de huid uit.

Bescherm je handen in het huishouden

Afwassen, de ramen lappen, je beha’s op de hand wassen – onze handen hebben heel wat te verduren tijdens het dagelijkse huishouden. Draag bij deze activiteiten rubberen handschoenen.

Meer over gezonde handen

Koude handen: wat kun je er tegen doen?

Is antibacteriële zeep beter?