Wat is beter: ’s avonds of ’s ochtends douchen?

Deel dit artikel:

’s Ochtends douchen, of ’s avonds douchen? Dat hangt natuurlijk af van je (sport)activiteiten, en van waar jij je het lekkerste bij voelt. Maar los daarvan, wat is écht de goede keus? De wetenschap heeft het antwoord! Check jouw gewoontes en zie wat onderzoek uitwijst!

Je zou ’s ochtends moeten douchen als je:

– een vette huid hebt

“’s Ochtends douchen is voor goed voor degene met een vette huid. Je kunt dan het beste het douchen in je ochtendroutine inplannen in plaats van in de avond. Olie en talg kunnen zich in de loop van de nacht op je huid opstapelen. Een warme douche is perfect om je poriën te reinigen.” Aldus internist Dr. Holly Phillips, op Yahoo Health.

– die dag creatief bezig moet zijn

“Een douche nemen is als een meditatie. Je komt namelijk in een soort ontspannen, maar toch alerte state of mind, terecht met je hersenen. Die staat is perfect voor het creëren van nieuwe, goede ideeën of oplossingen. Daarom is aan het begin van de dag douchen goed, zodat je je hersenen een vliegende start kunt geven.” Dit zegt Harvard-professor psychologie Shelley Carson in de Greatist.

– het moeilijk vindt om ’s ochtends wakker te worden

Veel mensen gebruiken de douche om goed wakker te worden. In de ochtend douchen blijkt je inderdaad alert te maken en de stofwisseling  een boost te geven. Uit onderzoek blijkt dat je extra alert bent gedurende de dag als je je douchebeurt ’s ochtends eindigt met koud water .

– jezelf vaak snijdt tijdens het scheren

Ben je van plan benen, oksels of andere plekken te scheren onder de douche, maar snijd je jezelf weleens per ongeluk tijdens zo’n scheerbeurt? Kies er dan voor om je scheermoment s’ochtends te doen in plaats van in de avond. Volgens de Greatist stolt je bloed eerder in de ochtend dan in de avond.

Je zou ’s avonds moeten douchen als je:

– een heel droge huid hebt

“Olie en talg kunnen zich in de loop van de nacht op je huid stapelen. ’s ochtends douchen met een reiniger is aan te raden voor mensen met een vette huid. Heb je juist een hele droge of eczeem huid? Een douchebeurt kan de huidbarrière van je droge huid aantasten. Verplaats de douchebeurt daarom naar een moment aan het einde van de dag om de huid meer rust te geven.” Aldus dermatoloog dr. Tanya Kormeili.

– je lakens schoon wilt houden

Je huid wordt gedurende de dag vuil, door luchtvervuiling, transpiratie, talg en bacteriën. En wellicht bevatten je dagelijkse bezigheden extra veel vieze stoffen of vervuiling. Wil je je schone bed zo fris mogelijk houden, spring dan onder de avonddouche met een goede reiniger.

– je make-up draagt

Je gezicht goed reinigen voordat je gaat slapen is een must. Als je make-up draagt of een crème met SPF (zonnefilter) is het helemaal belangrijk om je huid s’avonds goed te reinigen. Dit kan met een cleanser met of zonder water, dus met of zonder douche. Door de stoom van de douche openen de poriën zich en waardoor de huid veel dieper kan worden gereinigd.

– je een work-out hebt gedaan

Logisch, je wilt niet met een bezweet sportlichaam naar bed. Douchen na die avondwork-out, dus! Uiteraard geldt dit voor de ochtend als je ’s ochtends sport. Kortom, kijk waar jij je het lekkerste bij voelt!

Wanneer douche jij het liefst?