Margriet logo
Babyhaartjes Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mode & Beauty

Babyhaartjes, afgebroken haar of nieuwe haargroei? Zó herken je de verschillende typen haren op je hoofd

De pluizige haartjes rondom je haarlijn roepen waarschijnlijk veel irritatie op. Want of je ze nou kamt, nat maakt of met haarlak probeert te temmen: de plukjes blijven pluizend uit je net gekapte coupe steken. Vaak noemen we deze pluizige haartjes, babyhaartjes. Maar deze plukjes zouden ook kunnen wijzen op haarbreuk of haargroei.

Hoe herken je deze verschillende typen haren? En nog fijner om te weten: hoe verzorg je de pluizige plukjes het beste?

Babyhaartjes

Door het verschil te vinden tussen babyhaartjes, haarbreuk en nieuwe haargroei is het vooral van belang om naar de exacte locatie van je haartjes te kijken. Die pluizige plukjes die we babyhaartjes nomen komen vooral rond de haarlijn voor en bij het onderste deel van het haar. Vooral als je je haar opsteekt komen deze tevoorschijn. Maar ondanks dat deze pluizige plukjes als vervelend ervaren kunnen worden, heeft het niets te maken met de slechte toestand van je haar. Want afgebroken haartjes kun je op een heel andere plek op je hoofd vinden.

Afgebroken haartjes

Afgebroken haartjes kun je onderscheiden van babyhaartjes omdat deze overal op de hoofdhuid kunnen groeien. Vooral op plekken waar veel geblondeerd is, hete accessoires zoals een stijl- of krultang zijn gebruikt of op de plek waar je je knot of staart constant draagt. Maar haarbreuk kun je ook herkennen door naar de structuur van je haar te kijken. “Het kan eruit zien als gespleten punten, de punt van het haar kan erg dun zijn in vergelijking met de wortel, of de uiteinden kunnen gerafeld en niet glad zijn”, zegt haarstylist Leo Izquierdo tegen Real Simple. “Babyhaar is fijn en egaal, helemaal van wortel tot punt.”

Nieuwe haargroei

Nu we babyhaartjes en afgebroken haartjes hebben gehad, komen we aan bij haargroei: de leukste van de drie. Want nieuwe haartjes zijn altijd welkom. Nieuwe haartjes hebben allemaal dezelfde lengte en groeien over de hele hoofdhuid. Dit verschilt dus met de bepaalde plekken waar afgebroken en babyhaartjes voorkomen. Heb je dus een vervelende plek op je hoofd waar pluizige haartjes voorkomen, is dit hoogstwaarschijnlijk haarbreuk.

Hoe te verzorgen?

Om haarbreuk te voorkomen kun je beter de stappen die haarbreuk kunnen veroorzaken, zoals je haar blonderen, veel en strak opsteken en warm stylen weglaten uit je routine. Ondanks dat babyhaartjes en nieuwe haartjes dus nogal pluizig kunnen zijn, is het toch echt beter om deze gewoon met rust te laten. “Omdat babyhaartjes zo delicaat zijn en we hun gezonde groei willen stimuleren, raad ik niet aan om veel te doen om ze regelmatig te stylen”, aldus haarstylist Adam Frederico.

Haren in de overgang

Babyhaartjes worden vooral vaak in verband gebracht met zwangerschap. Maar ook de overgang heeft invloed op je haar(groei). Door de blijvende verandering in de hormoonhuishouding merken de meeste vrouwen tijdens de overgang dat hun hoofdhaar aanzienlijk dunner wordt. Daarnaast verliest het zijn glans en voelt het droger aan. Ook de hoeveelheid en textuur van je lichaamshaar op andere plekken kan tijdens de overgang veranderen. Gelukkig bestaan er speciale tips hoe je je haar het best kunt verzorgen in de menopauze.

Bron | RealSimple

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden