Margriet logo
Waarom afdrogen met een handdoek slecht is voor je haar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Afdrogen met een handdoek en nog 4 dingen die slecht zijn voor je haar

Heb je last van gespleten haarpunten? Dan zou je die onbewust nog erger kunnen maken door een paar alledaagse dingen in je haarverzorging. Van afdrogen met een handdoek tot borstelen: we leggen je uit welke veelgemaakte fouten slecht zijn voor je haar.

Krijgen je gespleten haarpunten zelfs hun eigen gespleten haarpunten? Dan is het tijd voor verandering.

1. Je gebruikt shampoo en conditioner verkeerd

Als je last hebt van gespleten haarpunten dan lijkt het misschien verstandig om ze extra te voeden met een flinke klodder shampoo. Maar haarstylist Mark Townsend legt aan In Style uit dat je puntjes een stuk dunner zijn, waardoor ze niet zoveel shampoo nodig hebben. Door te veel shampoo kunnen de punten juist sneller uitdrogen. Focus je met shampoo daarom vooral op je hoofdhuid. Je puntjes kunnen daarentegen wel de extra voeding van een conditioner gebruiken. Hierbij geldt juist dat je dit alleen op de onderkant van je haar zou moeten aanbrengen en bij je hoofdhuid uit de buurt wil blijven.

2. Afdrogen met een handdoek is slecht voor je haar

Was je je haar wel op een juiste manier met shampoo en conditioner? Dan kun je ook nog tijdens het afdrogen de fout in gaan. Volgens Townsend zou je natte haar afdrogen met een normale handdoek slecht zijn voor je lokken. Dat komt omdat katoenen handdoeken bestaan uit kleine lusjes die het vocht uit je haar halen en waar je lokken tussen vast kunnen blijven zitten. Hierdoor heb je sneller last van klitten en de lusjes kunnen de haarschubben beschadigen.

De oplossing? Knijp eerst het water met je handen uit je haren en gebruik daarna een oud T-shirt of een microvezelhanddoek. De lusjes van een microvezelhanddoek zijn zachter en kleiner dan normale handdoeken, waardoor ze je haar niet kunnen beschadigen.

3. De verkeerde manier van borstelen

Een andere veelgemaakte fout waardoor je je gespleten haarpunten nog erger maakt, is door je haar nat te borstelen en uit de klit te halen. Je haar is het meest kwetsbaar als het nat is, waardoor het snel kan beschadigen en breken. Daarnaast werken de meeste mensen van boven naar beneden door het haar heen, maar ook dat maakt de kans dat je puntjes beschadigen en splijten groter. Laat je haren daarom voortaan eerst iets meer opdrogen, zodat het steviger is als je er doorheen gaat. Kam het liefst met een kam met wijde tanden en begin eerst bij je puntjes en ga daarna pas door de rest van het haar heen.

Lees ook:
Déze 7 gewoontes tijdens je avondroutine zijn schadelijk voor je haar

4. Het gevaar van hitte

Als je puntjes al gespleten zijn dan kan hitte van een föhn of een andere stylingtool je haar alleen nog maar verder uitdrogen, waardoor het sneller breekt. Wees daarom voorzichtig met hitte op je haar. Gebruik bijvoorbeeld niet elke dag een stylingtool, kies het liefst een koelere stand en vergeet niet om een hitte beschermend product te gebruiken voor je haar.

5. Blijf van je puntjes af

Het kan heel verleidelijk zijn om aan je gespleten puntjes te plukken of de haartjes af te breken, maar daardoor maak je het haar nog kwetsbaarder. Daarnaast trek je de punten vaak nog verder uit elkaar. De beste oplossing? Laat je puntjes regelmatig bijknippen door de kapper. Doe dit het liefst eens in de drie maanden om je haar zo gezond mogelijk te houden. Kun je het toch niet laten om er zelf aan te zitten? Gebruik dan een scherpe, schone schaar om de gespleten punt af te knippen.

Bron | In Style
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden