null Beeld

8 feiten en fabels over shampoo

Kan een shampoo tot in je haarwortels doordringen? En wordt je haar sneller vet als je het vaak wast? Acht feiten en fabels over shampoo en haren wassen.

1. Vitamines en antioxidanten in shampoo maken je haar gezonder

Fabel. Volgens Coen Gho, arts en onderzoeker van het Hair Science Institute, is haar 'dood materiaal'. Net als hout kun je het er wel mooier uit laten zien met oliën, 'maar je kunt het niet reanimeren', aldus Gho in de Consumentengids. Neemt niet weg dat een shampoo dus wel degelijk de haarconditie kan 'oppoetsen'.

2. Als je het vaak wast, wordt je haar sneller vet

Feit. Door het wassen verwijder je namelijk talg van je hoofdhuid en je huid reageert hierop door juist extra talg te produceren. "De huid past zich aan," verduidelijkt Gho ons aan de telefoon. "Probeer het maar eens uit: als je het haar gedurende een aantal maanden minder vaak wast, zal het minder snel vet worden." Voor je haar zelf is het volgens de haarspecialist niet schadelijk om het elke dag met een milde shampoo te wassen.

3. Haren wassen met shampoo is niet nodig

Feit. Om je haren schoon te krijgen is geen shampoo nodig. "Spoelen met alleen lauw water is voldoende," bevestigt Gho. "Daarmee ontvet je het niet, maar zoals gezegd, hoe vaker je met shampoo wast, hoe sneller je haren vet worden. Ik zeg altijd: spoel het haar elke dag om het vuil eraf te halen en gebruik twee- tot driemaal per week een shampoo."

Overigens is dat spoelen geen moetje, voor je haren maakt het geen verschil. "Maar mensen die gewend zijn om vaak hun haren te wassen, kunnen het een prettig idee vinden. Het is meer een psychologisch advies."

4. Shampoo kan invloed hebben op de haarwortel

Fabel. "Shampoo komt meestal maar enkele minuten in contact met de hoofdhuid," zegt Gho. "Door de bescherming van de talg kunnen de stoffen ook niet tot aan de wortel komen. Shampoo kan dan ook onmogelijk invloed hebben op de haarwortel."

5. Dure shampoo is beter dan goedkope

Fabel. "Wat een goede shampoo is, verschilt heel erg per persoon," vertelt Gho. Dat blijkt ook wel uit de blinde shampootest van de Consumentenbond: enkele panelleden waren verrukt over de duurste 'ultrazachte' kappersshampoo, maar anderen kregen er alleen maar een geïrriteerde hoofdhuid van. Zij liepen juist weg met een shampoo van een budgetsupermarkt. Gho's advies: "Probeer eens vijf verschillende shampoos elk een maand uit en kijk dan welke je het prettigst vindt."

6. Warm water kan je haar beschadigen

Feit. Juist omdat je haar 'dood materiaal' is, moet je het heel voorzichtig behandelen. Heet water haalt de beschermlaag van je haar er eerder af, waardoor je haar makkelijker kan beschadigen. Gebruik daarom liever lauw water, adviseert de haarspecialist.

7. Je kunt beter niet te lang met dezelfde shampoo wassen

Fabel en feit. Zolang je tevreden bent, hoef je geen andere shampoo te gebruiken. Maar feit is wel dat je hoofdhuid in de winter minder talg produceert dan in warmere weersomstandigheden. Ook na het sporten gaat de talgproductie omhoog. Als je snel last hebt van een droge hoofdhuid, kun je daarom in de winter beter een shampoo voor droog haar gebruiken. In de zomer - of na het sporten - kan een shampoo voor vet(ter) haar prettiger zijn. Daarnaast verandert naarmate je ouder wordt ook de structuur van het haar. "Na de menopauze wordt het fijner, dan is een shampoo voor fijn haar geschikter," aldus Gho.

8. Een speciale shampoo voor fijn haar of gevoelige hoofdhuid is onzin

Fabel. Shampoos bestaan voor ruim negentig procent uit dezelfde ingrediënten. "Maar die andere paar procenten maken wel degelijk verschil. Zo bestaan er ook ingrediënten die 'een positief effect hebben op de hoofdhuid'," aldus de arts. Hij noemt als voorbeeld zink-pyrithion bij roos.

Bron | Consumentenbond

Bekijk ook hoe je een visgraadvlecht maakt:

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden