Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

6 veelgemaakte fouten als we zelf ons haar verven

Het ziet er niet naar uit dat we binnenkort naar de kapper kunnen, maar die grijze uitgroei wordt nu wel héél erg... Je kunt het natuurlijk ook zelf bijwerken, maar er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten wanneer je zelf je haar gaat verven.

Om erger te voorkomen, moet je goed weten waar je aan begint wanneer je je eigen haar verft. Daarom op een rij welke fouten je vooral moet voorkomen volgens professionele stylisten.

Verkeerde verwachtingen hebben

Als je de keuze voor de kleur af laat hangen van hoe het model er op de verpakking eruitziet, is de kans groot dat je van een koude kermis thuiskomt. Tabitha Mitchell, een stylist uit Houston, vertelt dat dat de eerste fout is die mensen vaak maken. “Ieders haar is anders,” zegt ze. “Zelfs als je dezelfde kleur op drie mensen met dezelfde haarkleur gebruikt, komt het er nog anders uit te zien.”

Ook de voorbeelden die vaak bij de rekken in de winkel hangen zijn verraderlijk: dat is hoe het eruit zou komen te zien als je volledig wit haar zou hebben. Wees dus realistisch in je verwachtingen van het resultaat.

Niet naar de ingrediënten kijken

Sommige haarverf van de drogisterij gaat niet goed samen met de verf van een professionele salon. Chesley Picktorn, eigenaar van een salon in Brooklyn, zegt dat dit tot “extreme chemische reacties” kan leiden. Soms is het resultaat niet helemaal zoals gehoopt, wanneer je later alsnog je kapsel probeert te redden bij de kapper zodra dat weer kan. Laat hen dan altijd even weten wat voor product je hebt gebruikt, vóórdat ze er iets anders overheen smeren.

Niet letten op de haartextuur

Zoals al gezegd: ieders haar is anders. Het resultaat van haarverf is dus ook: dit heeft te maken met haarlagen. Europeanen hebben bijvoorbeeld tien tot zestien lagen, terwijl Aziaten vaak zestien tot achttien lagen hebben. Hoe minder lagen, hoe sneller de verf goed pakt. Ook speelt natuurlijk de hoeveelheid haar een rol: hoe meer haar je hebt, des te meer verf je nodig hebt. Vergis je dus niet in de hoeveelheid verf die je nodig hebt om het gewenste resultaat te krijgen.

Het product niet goed aanbrengen

Mensen die thuis verven brengen de verf vaak eerst aan op de plukken haar die ze zien – die rondom hun gezicht, dus. Maar dit betekent ook dat de verf daar het langst op zit, en dus donkerder kan uitvallen dan de rest. En omdat dat deel van je haar het meest zichtbaar is, is het resultaat vaak anders dan verwacht. Daarom is het beter om de verf eerst achter op je hoofd op een onderste laag aan te brengen.

Wanneer je alleen je uitgroei wilt bijwerken, is het belangrijk de verf ook alleen op de wortels van je haar aan te brengen. Als je de verf over je gehele haar aanbrengt, wordt het donkerder en zal het verschil met de wortels van je haar steeds groter worden.

Het proberen te bleken

“Je haar bleken is een intens chemisch proces,” zegt haarverf specialist Emily Baum. Ze vertelt dat het zelfs bij een professionele haarstylist soms nog verkeerd kan uitpakken. Als je zelf je haar thuis bleekt, kan er dan ook van alles misgaan. Het kan oranje of groen worden, of je haar kan zelfs uitvallen. Je haar bleken kun je daarom altijd het beste aan een professional overlaten.

Gebleekt haar donker proberen te krijgen

Hetzelfde geldt voor gebleekt haar weer donker proberen te verven. Omdat bleek je haar heel poreus kan maken, kan donkere verf heel anders uitpakken. Je punten worden vaak veel lichter of donkerder dan de rest, of kunnen net als bij het bleken een heel andere kleur krijgen. Dit kun je dan ook beter niet thuis doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Huffington Post

Beeld | iStock

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden