Margriet logo
Stress en de relatie met je huid. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

6 tips om huidproblemen te behandelen

Korter en kouder douchen, je huis goed ventileren en vooral veel verwennen met vet: door de huid minder stress te laten ervaren zie je er gezonder uit. Je huid vertelt namelijk jouw levensverhaal en zegt iets over je leeftijd en gezondheid.

Omdat de huid en onze hersenen nauw met elkaar verbonden zijn, is stress direct af te lezen aan de huid. Met deze zes tips van huidtherapeut Jantine van ’t Klooster kun je huidproblemen door stress voorkomen en behandelen.

De invloed van stress

In Nederland zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die leven met een huidaandoening, zoals eczeem of psoriasis. In de praktijk speelt stress in het leven van deze mensen een grote rol. Huidproblemen kunnen psychische klachten veroorzaken en andersom kan psychologische stress weer een huidaandoening verergeren. Zo raak je in een vicieuze cirkel. In haar boek Lekker in je vel - wat je huid vertelt deelt huidtherapeut Jantine van ’t Klooster maar liefst veertig ervaringen met een huidaandoening. Aan de hand van tips en een werkboek met vijftien inspirerende oefeningen kun je zelf aan de slag om jouw huidprobleem op te lossen.

Tip 1: Niet langer dan vijf minuten onder de douche

Op de huid bevindt zich een dun laagje vet dat als een soort ‘kit’ de dode huidcellen omringt. Dit laagje van vet en huidcellen biedt bescherming tegen schadelijke indringers. Door verschillende invloeden kan dit oplossen, waardoor de huid niet genoeg vocht kan vasthouden en daardoor zal uitdrogen, gaan schilferen en misschien zelfs gaan barsten en jeuken. Was de huid dan ook minder vaak met zeepproducten en douch niet te heet en te lang. Douch bij voorkeur onder lauwwarm water en niet langer dan vijf minuten.

Tip 2: Zorg voor een goede luchtvochtigheid

Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis op peil gehouden wordt. Dit geldt natuurlijk vooral in de winter, wanneer de verwarming weer hoog staat. Probeer de temperatuur in je huis rond de negentien graden te houden en zorg dat je ook in de winter je huis regelmatig ventileert. De verwarming te hoog zetten zorgt voor uitdroging van de huid. Bescherm je huid tegen kou met kleding en handschoenen bijvoorbeeld.

Tip 3: Na elke wasbeurt smeren

Je talgklieren zijn in de winter minder actief dan in de zomer, waardoor de huid zijn natuurlijke vettigheid mist. Je kunt dan last krijgen van droge handen, schrale wangen en de huid kan rood worden, trekkerig voelen en gaan jeuken. Soms kun je ook kleine schilfertjes zien. Wanneer de huid te veel is uitgedroogd, omdat hij zijn vetlaagje kwijt is, dan is het van belang om dat vetlaagje weer zo snel mogelijk aan te vullen. Hierbij geldt: hoe vetter het product, des te beter de werking en des te sneller de barrièrefunctie van de huid weer hersteld is. Het is na aanraking met water, dus na elke wasbeurt, aan te raden om een te droge huid direct in te smeren. Je geeft je huid hiermee de extra hulp die het nodig heeft om de barrière weer te herstellen. Je kunt een tube met vette zalf naast je bed neerzetten, zodat je je handen voor het slapengaan extra kunt verzorgen.

Tip 4: Bescherm de huid tegen omgevingsfactoren

Naast de leeftijd beïnvloeden ook de omgevingsfactoren de ontwikkeling van rimpels. Een rimpel ontstaat door beweging, een spier die samentrekt en bij het meebewegen een vouw in de huid maakt. Voorbeelden zijn de lachrimpeltjes rond je ogen of die zorgelijke frons tussen je wenkbrauwen. Als je jonger bent trekt zo’n vouw in de huid na een nachtje slapen en wat inactiviteit van je gezichtsspieren wel weer weg, maar wanneer je ouder bent en de huid door verlies aan collageen en vocht, dan kan zo’n tijdelijke rimpel op een gegeven moment niet meer terugveren en ontstaat er een soort breukje in je huid. Factoren die huidveroudering versnellen zijn stress, zonlicht, de zonnebank, roken, alcohol, een ongezond gewicht, hormonale veranderingen. Maar ook voeding en (weers)invloeden van buitenaf, zoals hitte, wind en luchtverontreiniging.

Tip 5: Controleer de huid op veranderingen

Huidkanker ontstaat doordat de cellen van je huid kwaadaardig worden en ongeremd gaan delen. De belangrijkste oorzaak van deze mutatie bij huidkanker is zonlicht. Te veel blootstelling van de huid aan UV-stralen kan leiden tot ernstige huidbeschadigingen. Hoe vaker je huid is verbrand tijdens je kinderjaren, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd. Huidkanker ontstaat meestal in de cellen van de opperhuid. Zorg daarom dat je de huid regelmatig checkt op onregelmatigheden of veranderingen. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Tip 6: Minder stressen

Langdurige stress heeft niet alleen een negatieve invloed op je geest en mentale welzijn, het heeft ook effect op de huid. Je kunt de huid zien als een verlengstuk van het zenuwstelsel aan de buitenkant van ons lichaam. De huid en het zenuwstelsel (je brein) communiceren met elkaar. Zo kun je rood worden bij een flinke ruzie en wit wegtrekken wanneer je hersenen iets spannends waarnemen. Wanneer het brein minder stress ervaart, dan gebeurt er ook iets in de huid. De immuniteit van de huid verbetert, de huid kan beter vocht vasthouden en de wondgenezing verbeterd. De huid straalt meer en ziet er gezonder uit. Stress versnelt de huidveroudering, verlaagt de weerstand en genezing, verhoogt de talgproductie en maakt de huid dunner. Minder stress is dus ook een gezondere huid.

Enith OostlanderGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden