6 redenen waarom je hoofdhuid pijn doet (en dit kun je ertegen doen)
Hoofdpijn kennen we in allerlei soorten en maten, maar misschien heb je ook wel eens last gehad van pijn aan je hoofdhuid. Dit kan een vreemd gevoel geven, alsof er een soort spanning om je hoofd staat. Van de oorzaken en symptomen: we leggen je uit wat je over hoofdhuidpijn moet weten.
En dít kun je doen om de klachten te verminderen of te voorkomen.
Symptomen van pijn aan je hoofdhuid
Pijn aan je hoofdhuid kun je vaak herkennen aan een pijnlijke spanning op de huid. Dit kan daarnaast ook jeuken, tintelen of branderig gevoel geven. Een pijnlijke hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met hoofdpijn. Andersom kun je door hoofdpijn ook last krijgen van een gevoeligere hoofdhuid, waardoor deze sneller pijn doet of geïrriteerd aan voelt.
De mogelijke oorzaken
Er zijn veel verschillende oorzaken waarom je last kunt hebben van pijn aan je hoofdhuid. We hebben een paar van de meest voorkomende boosdoeners op een rijtje gezet:
Je haar zit te strak vast
Een van de redenen waarom je last kunt hebben van een pijnlijke hoofdhuid is als je je haar te strak vastmaakt. Vooral strakke vlechten en staarten kunnen een hoop spanning op je hoofdhuid veroorzaken. Laat je haar daarom wat vaker los als je het normaal gesproken elke dag strak vastmaakt. Ook is het verstandig om nat haar eerst altijd te laten opdrogen voordat je het vastmaakt. Nat vastgebonden haar kan namelijk jeuk of een branderig gevoel aan je hoofdhuid geven. Daarnaast weegt nat haar zwaarder, waardoor het meer aan je hoofdhuid kan trekken.
Ophoping van vuil of haarproducten
Een tweede reden dat je last kunt hebben van pijn aan je hoofdhuid is door een ophoping van bijvoorbeeld dode huid, talg en vuil. Dit kan ontstaan als je te lang tussen wasbeurten wacht. Ook haarverzorgingsproducten, zoals droogshampoo, haarspray en andere stylingproducten, kunnen restjes achterlaten en zich opstapelen als je dit tussendoor niet goed uitspoelt. Door een ophoping van vuil of haarproducten kan er een hoofdhuidontsteking ontstaan, waardoor je last kunt hebben van een jeukende pijn.
Een ontsteking of huidaandoening
Net zoals dat je eczeem of psoriasis over je lichaam kunt hebben, kunnen dit soort aandoeningen ook op je hoofdhuid ontstaan. Dit kun je niet alleen herkennen aan roodheid, jeuk en schilfers in je haren, maar kan ook zorgen dat je hoofdhuid pijn doet.
Warmte
Een andere oorzaak voor pijn aan je hoofdhuid is door warmte. Bijvoorbeeld van je föhn of krultang, maar ook felle zon kan voor problemen zorgen. Hierdoor kan je hoofdhuid bijvoorbeeld verbranden. Om te voorkomen dat je je hoofdhuid met warme stylingtools irriteert, kun je deze het beste niet te dicht op je hoofdhuid gebruiken. En als de zon heel fel schijnt kun je je haren het beste beschermen met een hoofddeksel.
Bleek, verf of verkeerde producten
Als je je haren bleekt of verft dan komt je hoofdhuid in contact met chemicaliën. Sommige mensen kunnen hier beter tegen dan anderen. Zeker bij een gevoelige huid kun je last krijgen van een pijnlijke, rode, jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Daarnaast kunnen sommige ingrediënten in shampoo of andere haarproducten ook een reactie uitlokken. In dit geval is het verstandig om een milder product te gebruiken.
Stress
Een iets minder voor de hand liggende oorzaak voor pijn aan je hoofdhuid is stress. In een stressvolle periode kunnen de spieren in je hoofdhuid aanspannen, waardoor een soort spanningspijn of een stijf gevoel ontstaat.
Wat kun je hiertegen doen?
Als je last hebt van een pijnlijke hoofdhuid kunnen de volgende tips helpen om klachten te verminderen of voortaan te voorkomen:
- Gebruik milde verzorgingsproducten voor je haar
- Draag je haar vaker los en maak je haar minder strak vast
- Gebruik een milde scrub voor je hoofdhuid
- Geef jezelf een hoofdhuidmassage
- Gebruik een kalmerend haarmasker voor je hoofdhuid
- Vermijd hitte op je haar
- Verminder stress
- Stop met je haar verven of bleken als dit de pijn veroorzaakt
Huisarts
Wordt de pijn ondanks deze tips niet minder? Neem dan contact op met de huisarts of een dermatoloog. Zeker als het om een huidaandoening of hoofdhuidontsteking gaat, is het goed om hier een professional voor in te schakelen.
Bron | Mindmodygreen, Australian bodycare