null Beeld

5 vragen over zomerse huidklachten

Heerlijk, de zon in! Natuurlijk weten we inmiddels prima hoe we een verbrande huid kunnen voorkomen. Maar er zijn nog meer zomerse huidklachten om alert op te zijn. Even een opfrissertje met behulp van prof. dr. Wilma Bergman.

De meeste mensen hebben toch in de winter het meeste last van hun huid? Niet in de zomer?

“Dat is een wijdverbreid misverstand. Onder andere door uitdroging kunnen aandoeningen als eczeem in de winter heftiger opspelen. Maar in de zomer heeft de huid het meestal net zo goed zwaar te verduren, met allerlei mogelijke klachten tot gevolg. De meestvoorkomende is natuurlijk verbranding. Doordat we de afgelopen decennia met z’n allen veel meer zijn gaan zonnen, is verbranding zó normaal geworden, dat we het vaak niet eens meer als een huidklacht zien. Toch is het dat wel.

De onzichtbare uv-stralen in het zonlicht beschadigen het erfelijk materiaal – het DNA –van de huidcellen. Het afweersysteem ziet dat als een aanval, en komt in het verweer. Het gevolg is een plaatselijke ontstekingsreactie, met de bekende pijnlijke en rode huid. Licht gehavende cellen worden gerepareerd, zwaar gehavende afgestoten; dan vervel je.”

Heb je met een lichtere huid meer kans op zonne-allergie?

“Nee. Zonneallergie – pijnlijke, jeukende rode bultjes – is een overdreven felle huidreactie op uv-straling; het afweersysteem komt al in actie voordat het feitelijk nodig is. Een allergische reactie komt van binnenuit, het huidtype heeft er niets mee te maken. Je hoeft niet te verbranden om er last van te krijgen. Zonneallergie is meestal goed te behandelen met een combinatie van pillen die de afweer onderdrukken (antihistaminica) en een hormoonzalf (corticosteroïdencrème) die de ontstekingsreactie remt."

Wat is het verschil met hitte-uitslag?

“Dat zijn kleine rode plekjes of blaartjes die ontstaan doordat de zweetkliertjes in de huid verstopt raken. Als je daar crème op smeert, worden de klachten alleen maar erger. Dus als je twijfelt of je zonneallergie of hitte-uitslag hebt, kun je het best advies aan de huisarts vragen.”

Wat is zomergist?

“Zomergist (medische naam: pityriasis versicolor) is een onschuldige huidaandoening die op de schouders en in de hals witte, bruine of rode vlekjes met een poederachtige schilfering veroorzaakt. Schimmels en gisten (die van nature op de huid leven) gedijen vooral goed als het warm en vochtig is en je huid vet is, bijvoorbeeld door het gebruik van (zonnebrand)crème. Vandaar dat dit soort klachten in de zomer vaker voorkomen. Met een antischimmelcrème of -tabletten ben je er in een week vanaf.”

Wat zijn nog meer typische zomerse huidkwalen?

“Sommige planten kunnen op zich geen kwaad, maar in combinatie met zonlicht geven ze een heftige reactie. Berenklauw is de bekendste. Andere voorbeelden zijn wijnruit, St. Janskruid, en diverse groenteplanten zoals bleekselderij, wortel en pastinaak. Onder invloed van uv-stralen veranderen de sappen in deze planten als het ware van samenstelling, wat huidklachten veroorzaakt. Hetzelfde kan soms gebeuren met bepaalde bestanddelen van parfums of haarkleurstof. Om zo’n reactie uit te lokken hoeft de zon trouwens niet volop te schijnen; op een zomerse dag dringt de straling vaak dwars door bewolking heen. De oplossing is simpel: houd de huid die met de plant in contact is gekomen goed bedekt. Zo heb je (bijna) nergens last van.”

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden