Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Ze kreeg de slappe lach bij het idee dat ze nu neerstortte en dat haar hele familie daarnaar stond te kijken

Marjan gaat mee naar de eerste zweefvlucht van haar kleinzoon. Als haar dochter besluit ook een vlucht te maken, gebeurt er iets onverwachts.

“Er kan maar één ding misgaan en daar trainen we heel vaak op.” De zweefvlieger geeft instructie en wij luisteren oplettend. Want straks gaat kleinzoon Seth vliegen. Veertien jaar oud. Verjaardagscadeau van zijn twee tantes. Dus die zijn mee naar het zweefvliegveld. En zijn moeder ook. En ik. Zijn oma dus. Met zijn allen in één auto.

Ze zijn erop getraind

“De lier kan breken tijdens het optrekken,” vertelt de instructeur. Het lijkt geen enkel punt. Ze zijn erop getraind. Onder de honderd meter vlieg je door en land je achter de lier. Boven de honderd meter laat je je iets vallen en maak je een bocht. Routine. Hij knikt ons geruststellend toe.

Seth klimt achter in het zweefvliegtuig. Het is een lichte buizenconstructie, bijna als vogelbotjes. Riemen om. Nergens aan trekken of op drukken. De vlieger voor hem bestuurt de kist. Duidelijk? Seth knikt.

Als het kleine vliegtuig opstijgt, denk ik aan een uitspraak van de profeet: ‘Wij zijn de bogen, zij zijn de pijlen.’ Want kinderen en kleinkinderen vliegen hoger, verder en sneller dan wij. Vol vertrouwen de zon tegemoet.

Dan is er ineens een enorm gat in de planning: de groep na ons komt niet opdagen. Dus als we willen? Wil jij ook, oma? Nee hoor! Oma kijkt tevreden toe! Maar de moeder van Seth wil wel. En tot slot ook die ene tante.

Enorme knal

Haar zus staat te filmen als ze omhoog wordt getrokken en zegt nog voor de grap: “Zul je zien dat nu die lier breekt.”

We horen een enorme knal en ik zie het vliegtuigje met mijn oudste kind met de neus naar beneden vallen. Er gaat geen enkele diepzinnige gedachte door me heen. Ik sta roerloos en haal geen adem. Tot het zweefvliegtuig zich weer horizontaal trekt en een grote bocht maakt.

Als oudste dochter weer met twee benen op de grond staat, vertelt ze over haar diepe gedachten. Eerst kreeg ze de slappe lach bij het idee dat ze nu neerstortte en dat haar hele familie daarnaar stond te kijken. Toen het zweefvliegtuig een bocht maakte over de snelweg bedacht ze dat al die auto’s wel aan de kant moesten, als ze daar gingen landen. Op het moment dat ze de landing op het veld inzetten, realiseerde ze zich dat haar piloot werd aangeprezen als de man met de meeste ervaring: bijna tachtig jaar oud. En hoopte ze vurig dat hij, als hij in het zweefharnas wilde sterven, zich zou herinneren dat zij achterin zat.

Na zo’n avontuur smaken broodjes hamburger en 0.0 biertjes op het terras in de zon nóg beter. Voor je volgende verjaardag weer, Seth? Zijn ogen stralen.

Een maand later verongelukt er een zweefvlieger op Terlet. Zijn lier brak op dertig meter hoogte. Hij werd 69 jaar oud.

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden