Margriet logo
Header Marjan Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Soms snikken we met z’n allen. En om alles in evenwicht te brengen hebben we ook vaak de slappe lach’

Marjan is al een tijd aan het tobben met haar gezondheid. En dan besluit ze mee te doen aan een ‘bezingingsmidweek’.

“Hoe is het, mam?” vraagt oudste dochter.
Mmmmmm...” En dan maar gauw over iets anders beginnen. Over kindjes die tanden krijgen en krentenbaard en dan ook nog eens waterpokken eroverheen. Over een veld vol paardenbloemen waar ik gelei van ga maken. Over pesto van duizendblad en over de mollen die zo graag in ons grasveld wonen.
Ik antwoord al veel te lang met ‘Hmmmm...’. Dat besef ik maar al te goed. Ik beweeg te weinig. Blijf maar hoesten na die longontsteking. Ik ben schor. En ik kan nauwelijks slikken als ik ’s ochtends wakker word.

Bezingingsmidweek

“In die keel, daar zit alle emotie,” zegt middelste dochter, die op dat gebied een meerjarige opleiding volgt en naast het lijf ook graag de geest ziet genezen. “Of een tumor,” zegt jongste dochter, die nooit aarzelt, maar makkelijk een bom dropt die de hele omgeving wakker schudt.

Ik ben nog steeds niet in beweging te krijgen. Ik tob maar door. Totdat kennisje me een Facebookbericht doorstuurt. Workshop in de Eifel. Een Bezingingsmidweek. En nee, dat is geen schrijffout. Met Leoni Jansen. Elke dag yoga, wandelen, genieten van de prachtige omgeving, sauna, hottub, vegetarische maaltijden bereiden met z’n allen en twee keer per dag zingen. Je stuurt gewoon een berichtje naar de Facebookpagina van Leoni en je vraagt of er nog plaats is, raadt de kennis aan. Zo leuk. Echt iets voor jou!

Alles op z'n plaats

Eerst denk ik nog mopperend dat ze me dus echt alweer een hele tijd niet heeft gezien. Ik kan niet eens een gesprek voeren zonder te hoesten. Maar het laat me niet los. Als ik een uitdaging nodig heb, en dat heb ik, dat weet ik, dan maar helemaal buiten mijn comfortzone. Ik stuur Leoni een bericht. Vanaf mijn huis is het vier uurtjes rijden. Halverwege voel ik me zo beroerd, dat ik overweeg af te bellen en om te keren. Maar ik doe het niet.

De eerste dag al valt alles op zijn plaats. Ik jank bij elk liedje en dat mag. Soms snikken we met z’n allen. En om alles in evenwicht te brengen hebben we ook vaak de slappe lach. We oefenen bloedserieus en voeren de laatste ochtend onze ingestudeerde stukken op voor een denkbeeldig publiek. We genieten van elkaar, van de omgeving, van het heerlijke huis en van Leoni die ons zo veel leert dat we ver boven ons startniveau uitstijgen. Wat groeien wij! Ik rijd na afloop zingend naar huis.

Duw in de rug

“Hoe was het, mam?” Ja, zalig. Ik loop weer. Ik fiets. Ik kreeg precies die duw in mijn rug die ik nodig had. Vrijdag ga ik een dokter nog eens goed in mijn keel laten kijken. En als daar niks zit, ga ik aan de rest van die emotie werken. Veel huilen. En vooral veel zingen.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Marjan Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden