Margriet logo
null Beeld marloes bosch. styling: brigitte kramer. visagie: carmen zomers.
Beeld marloes bosch. styling: brigitte kramer. visagie: carmen zomers.

PREMIUM

‘Ooit schreef ik een thriller. Hij verkocht helaas voor geen meter’

“Van welk geld kocht Marjan dit schilderij?” Ik wijs op een werk van Jan Groenhart. Ik houd van het werk van Groenhart. Hij schildert voornamelijk landschappen en zoekt steeds meer de essentie op. Het gevoel. Welk effect het heeft op je emotie.

Mijn grootste droom is ooit een winterlandschap van hem te bezitten: zo’n loodgrijze ijsvloer, dat krakend sneeuwwitte polderlandschap, het berijpte riet, de sporen op het ijs van de schaatser die voor je deze baan trekt, snel, zonder stoppen, terwijl het ijs onder je zingt. Dat koop ik nog eens. Ooit. Ik heb al een polderlandschap in de zomer. Dat zindert. Er is een reiger, denk ik. Water. Lucht. Land. Ik word er blij van en voel er een vreemd verlangen bij.

Eerste thriller

Ik kocht het van het voorschot dat ik kreeg van de uitgeverij die mijn eerste thriller uitgaf. Joy, zo heet dat boek. Omdat hoofdrolspeler Joy kunstschilder is en zoekt naar de essentie van landschap, interviewde ik Jan Groenhart en zat ik een hele dag in zijn atelier met een kladblok op schoot toe te kijken hoe Jan schilderde. Wat hij deed, schreef ik op. Joy kwam in mijn hoofd steeds meer tot leven.

Voorschot

Zodra ik mijn voorschot binnen had, bezocht ik een tentoonstelling van zijn werk en kocht een schilderij. Niet zo groot. Het meet veertig bij veertig centimeter. Zo veel stellen die voorschotten nu ook weer niet voor.

‘U ontvangt € 0,00'

Al snel bleek dat niemand zat te wachten op een thriller van Van den Berg. Joy verkocht voor geen meter. Van elk verkocht boek krijgt een auteur tien procent, zodra je boven je voorschot uitkomt. Ik krijg elk jaar een afrekening van de uitgever die me voorrekent dat ik nog steeds onder dat voorschot zit. En dan staat er: ‘U ontvangt: € 0,00’.

Post-coronaquiz

Gelukkig hoef je een voorschot nooit terug te geven. Bij mij hangt het aan de muur en ik kan er meteen een leuk verhaal bij vertellen over mijn Joy. Vandaag maken we een rondje door het huis om vragen te bedenken, want Jan organiseert een post-coronaquiz in huis waar kinderen, aanhang en kleinkinderen aan kunnen meedoen. Allemaal door de kamers rennen en vragen beantwoorden over wat je daar ziet. Leuk!

Geen hulplijn

In de woonkamer wijs ik naar mijn Groenhart en zeg: “Van welk geld kocht Marjan dit schilderij?”Jan kijkt me glazig aan. Hij heeft geen idee. Geen flauwe notie. Er is geen hulplijn in de buurt en hij kan niemand bellen. Hij hangt.“Maar dat weet toch niemand?” zegt hij behoedzaam. Ik laat geen emotie zien. Geen enkele. Ik zeg gewoon: “Nou, ik heb dat al zo vaak verteld! Iedereen die weleens naar me luistert, die weet dat heus wel! Denk je niet?”

null Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den Bergmarloes bosch. styling: brigitte kramer. visagie: carmen zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden