boven headers Gofeed columnisten Marjan Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

Marjan: ‘Sinds kort weet ik dat mijn uitstelgedrag een naam heeft: procrastinatie’

“Ja, dat ga ik doen.” Hoe vaak heb ik deze woorden dit jaar weer uitgesproken? Ik zou er niet naar durven raden. Maar het was vaak. Heel vaak. Zó vaak, dat ik erin ben geoefend om ze heel vertrouwenwekkend uit te spreken. Mensen die me manen iets te gaan doen, leunen dan ook altijd totaal gerustgesteld achterover. Ze gaat het doen. Het komt allemaal in orde.

Ondertussen vreet ik me vanbinnen op. Want ik doe het niet. Nog niet. Niet meteen.

Vaak iets administratiefs

Waarom niet? Ik heb geen idee. Het is compleet ziekelijk. Ik zie ertegen op. Als een berg. Terwijl het meestal niets voorstelt. Het is vaak iets administratiefs. Dat haat ik. Ik kan het wel, maar het kost me moeite om die knop om te zetten. Dus hik ik er als een malle tegenaan en krijg er letterlijk buikpijn van. Als het echt niet anders kan, voltooi ik mijn belofte. Vol woede en weerzin.

Lees ook:
Marjan: ‘In ons huis is de wifi-ontvangst het allerberoerdst van het hele land’

Lucht ineens weer blauw

Als het eenmaal klaar is, valt er een last van me af. De lucht is ineens weer blauw, er huppelen schapen op de dijk en er lacht iemand naar me. Op straat. Zomaar. Iemand die ik niet ken. Dat komt natuurlijk omdat ik er zo verschrikkelijk blij uitzie.

Uitstelgedrag heeft een naam

Sinds kort weet ik dat mijn uitstelgedrag een naam heeft. Procrastinatie. Mooie naam. Ik schiet er niet veel mee op, maar het is wel prettig dat ik in elk geval lijd onder iets waar meer mensen last van hebben. Want het heeft niets te maken met timemanagement. Zoveel is wel duidelijk. We hebben tijd zat en delen die vaak ook nog prima in. Er is iets anders dat in de weg staat. Iets wat bij ons een diepe weerstand oproept.

Het zit in je genen

Er is hulp. Via internet. Daar lees ik hoe je met procrastinatie kunt omgaan. Ik lees ook, veel belangwekkender, dat het in je genen zit. Procrastinatie gaat samen met impulsiviteit. Mensen die vaak impulsief reageren, tonen even zo vaak dat wonderlijke uitstelgedrag. Kijk, daar kan ik iets mee, zo tegen het eind van het jaar. Wat een inzicht!

Bij de juwelierszaak

Dus zit ik diezelfde middag bij een leuk meisje op een kruk in een juwelierszaak.

“Moet ik aftellen?” vraagt ze.

“Nee! Schiet!”

Nu heb ik hem. Een tweede gaatje in mijn oorlel. Het kwam ineens bij me op, toen ik besefte dat ik aan de slag moest met de BTW-aangifte van het vierde kwartaal van 2021. Ik denk dat ik bij het eerste kwartaal van 2022 mijn eerste tattoo laat zetten.

Deze column verscheen eerder in Margriet 54/55 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

Over columnist Marjan van den Berg

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Marjan Beeld redactie
Beeld redactie

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Redactieredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden