Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Jij was al bang op de monorail bij het Volk van Laaf,’ weet Sofie nog. ‘Dat was ook doodeng’

Marjan - vooral Marjan - en haar kleindochter bedenken wat er allemaal mis kan gaan in een pretparkattractie.

“Hoor je dat?” vraag ik ontsteld aan Sofie, naast me in de auto. Sofie knikt.

“Akelig voor die mensen,” zegt ze kalm. Ze neemt een dropje uit het pak dat in het deurvak staat. In mijn deurvak staat ook een pak. Autorijden zonder drop lijkt ons een hele uitdaging.

We hoorden zojuist op de radio dat er een karretje in een attractiepark naar beneden was gestort. Een aantal mensen raakte lichtgewond.

“Daarom ga ik nooit in zo’n karretje. Doodeng,” zeg ik. Sofie lacht.

“Nee, serieus! Weet je hoeveel schroefjes en boutjes er in zulke karretjes zitten? En weet je dan ook dat er vaak een mannetje langs al die karretjes moet om al die boutjes en schroefjes een beetje aan te draaien? En dat dat mannetje weleens ziek kan zijn? En dat niemand eraan denkt om hem te vervangen? Bovendien is er een enorm arbeidstekort. Vind maar eens een mannetje dat precies weet welke boutjes hij moet aandraaien. Dan stap je doodleuk in een karretje met allemaal rammelende boutjes en schroefjes.”

Sufste attracttie van de Efteling

“Dat zal toch wel meevallen,” zegt Sofie met alle wijsheid die ze vergaarde in de tien jaar dat ze in karretjes stapt op kermissen en in pretparken.

“Nou, soms valt dat dus keihard naar beneden! Wat denk je van die rails? Die sluit soms niet goed aan, er treedt metaalmoeheid op, je weet het niet.”

“Jij was al bang op de monorail bij het Volk van Laaf,” weet Sofie nog.

“Dat was ook doodeng. Zeker twee meter boven de grond. Of nog hoger. Ik vond de verf een beetje bladderen. Dus het mannetje met het blikje verf was al een tijdje niet langs geweest. Misschien was dat hetzelfde mannetje dat verantwoordelijk is voor de boutjes,” zeg ik.

Ik herinner me die tocht nog levendig. Volgens mijn familie was het de sufste attractie van de hele Efteling, dus ik moest niet zo zeuren. Ik ging halverwege al bijna dood van ellende. Sofie trok me bij het eindstation uit het karretje. Daarna goten ze me vol koffie en parkeerden me in het sprookjesbos. Dat kan ik heel goed aan.

Moertjes en boutjes

“En je hoort het nu. Soms storten er karretjes naar beneden!”

“Maar dit was niet in de Efteling,” zegt Sofie.

“Het gaat niet om het park. Het gaat om het onopgemerkte ziekteverzuim van het mannetje van de moertjes, boutjes en schroefjes,” leg ik nog maar eens uit.

“Disney Parijs zit er nu zeker niet meer in,” concludeert Sofie somber. “Behalve als we zeker weten dat dat mannetje van Disney niet ziek is.”

“Le petit homme des skroefjus et moertjus,” vertaal ik. “Est-il malade? Dat moet jij dan vragen bij de kassa. Malade is ziek.”

“We zien wel,” zegt Soof. Ze neemt nog een dropje.

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden