Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Ik vond de ultieme verjaardagskaart voor mijn broer met precies de juiste tekst in prettige kleine lettertjes: HPBD

Marjan is helemaal in haar element met de verjaardagskaart die ze heeft gevonden voor haar jarige broer.

Mijn broertje is tachtig geworden. Dank u wel. Ik zal uw felicitaties aan hem overbrengen. Dat zal hij leuk vinden, mijn broer.

Mijn moeder zei al: ‘Met je familie zit je opgescheept, maar je vrienden kun je kiezen.’ Dat deed ze overigens niet. Ze voldeed met een uitgestreken gezicht aan familieverplichtingen en verder was ze erg op zichzelf. En mij wenste ze van harte sterkte met het hele stel.

Gebruiksaanwijzing

Nou ja, wie lijdt er niet onder zijn familie? Als ik er met vriendinnen over praat, barst iedereen gezellig los. Het gekke is dat je evengoed van ze blijft houden. Al zakt dat gevoel soms erg diep weg. Maar bloed is dikker dan water. Daardoor krijgt Bert van Leeuwen het in de meeste gevallen gewoon weer voor elkaar om al die kijvende familieleden aan tafel te krijgen bij Het familiediner.

Dus hou ik ook van mijn broer. Al kan ik soms zijn gebruiksaanwijzing niet vinden. Of heb ik niet voldoende geduld om die uitgebreide handleiding te lezen. En dat laatste kan natuurlijk heel goed een reden zijn van al onze wonderlijke onuitgesproken strubbelingen. Ik hoor mijn dochters meteen zeggen: ‘Zo makkelijk ben jij ook niet, mam.’

Tachtig. Ik vind het nogal wat.

Een jaar geleden al vond ik in een kaartenwinkeltje de ultieme verjaardagskaart voor mijn broer. Mooi handgeschept papier, beschaafde kleur crème, geen afbeeldingen en precies de juiste tekst. Met prettige kleine lettertjes: HPBD.

“Dat is geniaal,” zeg ik tevreden tegen oudste dochter met wie ik alle rekken doorzoek. Ik laat hem zien. “Voor ome Ruud,” zegt ze meteen. We zijn allebei erg goed in het uitzoeken van de juiste kaart voor de juiste persoon.

Nodeloze frutsels

HPBD. Ik weet nu al dat hij gelukkig wordt van dit bewijs dat de wereld ontdaan kan worden van nodeloze frutsels. Hij stuurde me ooit een kerstkaart met daarop: HG. RenG. Mijn schoonzusje die er jammer genoeg niet meer is, heette Greetje. Vandaar die G. Met HPBD heb ik zijn bondigheid ruim overtroffen. Het zal hem goed doen.

Verder heeft hij waarschijnlijk zitten hopen dat al mijn omhelzingen hem bespaard zouden blijven. Maar daar heeft hij even pech. We nemen hem en zijn vriendin mee naar een sterrentent, waar we vijf gangen met bijpassend wijnarrangement laten opdraven en waar hij tot zijn eigen schrik bijna een toespraak op loslaat, zo is hij aan het genieten. De knuffel na afloop neemt hij dan ook voor lief. Hij slaat me zelfs liefkozend op mijn rug, als ik hem beloof dat we gaan sparen voor het diner ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag.

“Zag je dat?” check ik bij Jan. Die knikt. “Hij vond het geweldig!”

Hieperdepiep. HPBD to You!!! Het is wel duidelijk. Ik ben dol op mijn broer.

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden