Header Marjan Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Ik vind meis een jeukwoord. Ik ben je meis niet. Meis moet verboden worden

Marjan houdt niet van het woord ‘meis’. Maar wat is een goed alternatief?

“Ik moet de groeten doen aan de meisjes!” Vriendin komt op ons afgehuppeld. Ik ben dol op haar. En ook op de echtgenoot van wie ze ons de groeten moet doen. Maar dat ‘meisjes’... Ik vind het een jeukwoord. Ik ben 67. De andere vrouwen aan tafel óf iets jonger, óf iets ouder. En ja, we huppelen nog weleens. We steken soms ook nog een bosje boterbloemen met fluitenkruid achter onze oren. Of we gillen als de golven onverwacht snel opzetten bij een strandwandeling en proberen weg te rennen terwijl de pijpen van onze spijkerbroeken nat worden. Maar we zijn geen meisjes.

Jeukwoord

‘Houd je maar taai, meis,’ schrijft een lieverd op een kaart. Ik zuchtte drie weken lang benauwd een dubbele longontsteking weg en werd bedolven onder de liefste leukste kaartjes en bloemen. Verpletterend, die aandacht. Zo ontzettend lief! En toch denk ik meteen: ach gat, meis... Ik vind meis ook een jeukwoord. Volkomen fout, irritant en onaangenaam. Ik ben je meis niet. Meis moet verboden worden. Maar wat een schat van een meis die mij dat lieve kaartje stuurt!

Hé vrouwtje

Vrouwen. Kan dat nog wel? Vind ik ook niet. Hé vrouw, hoe is het met je? Ik vind dat weer zo popi klinken. Zo van: ik weet even niet meer hoe je heet, maar ik zie wel wat je bent, dus doe ik maar vrouw. Vrouwtje is natuurlijk helemáál verboden! Dat zeggen verkeerde mannen. In het ergste geval hebben ze het over ‘het vrouwtje’. Meiden misschien? Hoewel ik dat associeer met feminisme en dienstbodes. Zó tegenstrijdig, dat het me intens verwart. Dus geen meid. Maar wat wel?

“Dan gaan we voor dames,” concludeert een taalcollega die ik mijn aversie tegen meisje, meis, meid en vrouw voorleg. Nee! Geen dame! Ik volg The bachelor, waarin die leukerd van een Thomas van der Vlugt in een Mexicaanse villa aftast of de ware enige echte voor altijd toevallig is komen logeren. Die Thomas zegt steevast: dames. De voice-over en presentator Rick Brandsteder gebruikt het woord dames ook. Dus daar is over vergaderd bij RTL. We noemen ze geen meisjes (nee, dat klinkt basisschool en we nemen ze wel serieus), we noemen ze geen vrouwen (nee, dat klinkt vleeskeuring en dat is het niet. Nee, echt niet), we doen dames. Akkoord? Akkoord. En dus zegt Thomas: “Dag dames! Ik neem de dames Maureen en Indigo mee op special date en wens de rest van de dames een fijne dag bij het zwembad!” En dan Rick als voice-over: “De dames hebben het er maar moeilijk mee. Wie van de dames heeft een speciaal plekje in het hart van de bachelor, welke dame krijgt een roos?” Mijn allergie voor dames verdubbelt, elk keer als een van die jongens het woord uitspreekt. Of zijn het mannen? Of heren? Knullen? Kerels? Jochies? Gasten?

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Marjan Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden