Headers columnisten Marjan NW Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Hij heeft een trainingspak over zijn outfit aan. Ik denk om te voorkomen dat ik nog een keer over zijn smaak begin te zeiken

De man van Marjan, Jan, is op zoek naar zijn tenniskleding. Er ging nogal wat aan vooraf voordat hij de juiste outfit uit de kast trok.

“En doe een tennisbroek aan. Dit is je zwembroek, Jan.”

“Maar daar zitten ook zakken in,” sputtert het tennistalent. Want talent heeft-ie. Hij is het oudste talent van de Tennisacademy en vele malen fanatieker. Het zal hem niet naar Wimbledon brengen, maar wel naar een hoop lol. Dat is veel waard. Omdat het een nogal prestigieuze tennisclub is waar hij les krijgt, vind ik dat hij zich moet kleden.

“Dat vind jij toch ook, Jan?”

“Mhgrmmmgdhmmm.”

“Wat zeg je?”

“Ja, ja.”

Ik hoor laden open- en dichtgaan. Hij kreunt. Roept dan: “Waar liggen die tennisbroeken dan?”

Verholen verwijt

Daar zit een verholen verwijt in. Nu ligt het ineens aan mij dat hij de foute broek pakt. Daar krijg ik lichtelijk de pest over in, maar ik kom evengoed helpen. Want alles ligt gerangschikt. Links de tennisbroeken. Daarvoor de sportbroekjes voor de sportschool. Helemaal rechts je gewone korte broeken. En daarachter twee zwembroeken. Een blauwe en een signaal­oranje. Daar kan je je toch nauwelijks in vergissen. Ja, natuurlijk heeft die zwembroek ook zakken, maar kijk. Je tennisbroeken hebben diepe zakken en een voorsluiting. Blauw. Wit. Bijpassende shirts liggen hier. Nee, deze. Die hebben een polosluiting. Zie je? En doe daar in hemelsnaam een knoopje extra van dicht. Nee, dat shirt kun je niet bij een witte broek dragen. Taupe bij wit, dat is lelijk. Taupe. Taupe! Wat dat nou weer is? Een kleur!

Als hij beneden komt, heeft hij een trainingspak over zijn outfit aan. Ik denk om te voorkomen dat ik nog een keer over zijn smaak begin te zeiken.

Afspraak maken

“Wanneer ga je naar de kapper?” Jan kreunt alweer. Hij gaat een afspraak maken. Dat belooft hij. Hij gaat altijd naar een kapper in het dorp, waar alle dorpelingen heen gaan. En hij maakt bij het afrekenen nooit een afspraak voor de volgende keer. Nooit. Dus groeit alles in vreemde pieken en bakkebaarden tot ik begin te zeuren.

“Ik bel voor een afspraak als ik in de auto zit,” belooft hij. Hij heeft zich niet geschoren. Al een dag of vier. En zijn snor moet ook geknipt.

“Ik vind dat je...” begin ik.

“Nee,” zegt hij resoluut. “Je vindt niks meer. Stop ermee.” Dus ik sputter nog wel dat ik hem een knappe man vind en dat het pas erg is als het me niet meer kan schelen hoe hij erbij loopt, maar daarna hou ik mijn mond.

Dus daar loopt Jan. Naar de auto. Ik denk dat zijn tennistas nog boven ligt. Zijn tennisspullen zitten in een boodschappentas van de Action.

Paspoortbeeld columnisten Marjan NW Beeld

Over columnist Marjan van den Berg

Marjan van den Berg studeerde MO-Nederlands aan de VU te Amsterdam, stond jarenlang voor vmbo-klassen als juf Nederlands, schrijft columns en verhalen en runt haar eigen bedrijf Iskander Uitgevers. Ze is dol op haar dochters Merel, Amber en Kirsten, haar vier kleinkinderen, haar labrador en haar Jan! Lees hier alle columns van Marjan. Wil je Marjan volgen? Dat kan niet alleen op margriet.nl/marjan, maar ook via haar eigen website marjanvandenberg.nl en op Facebook.

Marjan van den BergMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden